ΔΙΕΘΝΗ

Χρεοκόπησε ο Μίκυ Μάους! Βουλιάζει στα χρέη η Disneyland που βγήκε στο σεργιάνι για δανεικά

disnei2

 

Παρά το γεγονός ότι έχει υποδεχθεί περισσότερους από 275 εκατομμύρια επισκέπτες από το 1992, η Disneyland στο Παρίσι αναγκάστηκε να ζητήσει πάλι έκτακτη βοήθεια για να σωθεί.

Βουλιάζοντας κάτω από ένα βουνό από χρέη η Disneyland, που παρουσίαζε ζημιές σχεδόν κάθε χρόνο από τα εγκαίνια της, αναγκάστηκε να ζητήσει πλέον τη βοήθεια της Walt Disney για να επιπλεύσει.

Ο οικονομικός διευθυντής της, Μαρκ Στεντ, είπε ότι το χρέος των 1,75 δισ. ευρώ έχει γίνει πλέον τόσο δυσβάσταχτο, που η εταιρεία δεν μπορεί να συντηρήσει το πάρκο, πόσο μάλλον να επενδύσει για να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις έτσι ώστε να γίνει ανταγωνιστικό.

Οι επισκέπτες, που έχουν κληθεί να πληρώνουν 75 ευρώ ο κάθε ενήλικας και περίπου 69 ευρώ τα παιδιά, δεν φαίνονται ευχαριστημένοι. Το θεματικό πάρκο, που είχε χαρακτηριστεί όταν εγκαινιάστηκε πριν από 22 χρόνια «πολιτιστικό Τσερνομπίλ», «αιμορραγεί»: τους τελευταίους 12 μήνες είχε 14,1 εκατομμύρια επισκέπτες, λιγότερους κατά 800.000 από την προηγούμενη χρονιά και κατά 1,5 εκατομμύρια από το 2012.

Στη Walt Disney ανήκει το 40% της επιχείρησης και στο τρίτο πακέτο διάσωσης που ετοιμάζεται να προσφέρει στη γαλλική θυγατρική της, η αμερικανική εταιρεία προσφέρεται να δώσει 400 εκατομμύρια ευρώ, να ανταλλάξει άλλα 600 εκατομμύρια σε μετοχές και να δώσει ανάσα για την αποπληρωμή των υπόλοιπων δανείων μέχρι το 2024. Και εάν οι υπόλοιποι μέτοχοι της Euro Disney δεν δεχθούν να ακολουθήσουν αυτό το «πρόγραμμα διάσωσης», η Walt Disney δεσμεύεται να πάρει τον έλεγχο όλης της εταιρείας. Ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Euro Disney, η Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Ουαίντ μπιν Ταλάλ Αμπντουλαζίζ αλ Σαουντ που κατέχει το 10% των μετοχών, δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα στηρίξει το σχέδιο.

Παρότι ο αριθμός των επισκεπτών έχει μειωθεί, το πάρκο ακόμα προσελκύει περισσότερους από το Λούβρο και τον Πύργο του Αϊφελ συγκεντρώνει μαζί και αποτελεί τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη. Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι για να αρχίσει να γίνεται κερδοφόρο πρέπει να έχει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Την τελευταία φορά που το πάρκο παρουσίασε κέρδη ήταν το 2008 και φέτος προβλέπει ότι θα καταγράψει ζημιές 110 έως 120 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και παραδέχεται ότι χρειάζεται ανανέωση για να πετύχει το στόχο του σε ένα oλοένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο Στεντ αποδίδει το πρόβλημα στην οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Ευρώπη, καθώς πέντε από τις 7 αγορές – κλειδιά για την εταιρεία βρίσκονται σε ύφεση. Περισσότεροι από τους μισούς επισκέπτες της Disneyland είναι Γάλλοι και ακολουθούν οι Βρετανοί (14%), οι Ισπανοί (8%), οι Ολλανδοί και οι Βέλγοι (6%) και τέλος οι Ιταλοί και οι Γερμανοί (3%).

πηγή : efsyn.gr