ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Χριστούγεννα με μέτρα θα κάνουν οι ανεμβολίαστοι στην Αυστρία

Και κατά την περίοδο των γιορτών – Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά – θα ισχύουν πιθανότατα τα νέα μέτρα που έλαβε η Αυστρία προκειμένου να αναχαιτίσει την πανδημία του κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Καθώς η Αυστρία έσπασε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, ανακοινώνοντας χθες άλλες 9.943 μολύνσεις σε διάστημα 24ώρου, η κυβέρνηση της αποφάσισε από αύριο Δευτέρα να απαγορεύεται στους ανεμβολίαστους η είσοδος σε καφετέριες, κομμωτήρια και εστιατόρια. Ο κανόνας ‘2G’, που απαιτεί την επίδειξη πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή ανάρρωσης, θα εφαρμοστεί επίσης στα ξενοδοχεία και τους κινηματογράφους και στις εκδηλώσεις άνω των 25 συμμετεχόντων. Το 2G έχει πάρει το όνομά του από τις γερμανικές λέξεις που σημαίνουν «ανοσοποιημένος» και «αυτός που έχει αναρρώσει». Στους χώρους εργασίας, εφαρμόζεται ο κανόνας 3G από την 1η Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένοι είτε να έχουν αναρρώσει είτε να έχουν αρνητικό τεστ ( στα γερμανικά geimpft, genesen, getestet).

«Δεν θεωρώ ότι σε έξι εβδομάδες η κατάσταση θα είναι τέτοια που θα μπορούμε να πάρουμε πίσω τα μέτρα. Επομένως, θα κάνουμε πιθανόν 2G Χριστούγεννα», είπε ο Σάλενμπεργκ στην Kronen Zeitung, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα. «Το πιθανότερο θα έχουμε τα μέτρα 2G για τα Χριστούγεννα και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς», επισήμανε ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ στην εφημερίδα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σήμερα μειώθηκε ελαφρά, στα 8.554, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Η Αυστρία, με πληθυσμό 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά συνολικά 883.887 κρούσματα COVID-19 και 11.502 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.