ΔΙΕΘΝΗ

Δακρυγόνα και οδομαχίες στο Παρίσι με τα «κίτρινα γιλέκα» (Live εικόνα)

Άρχισαν τα… όργανα στο Παρίσι με τους διαδηλωτές να συγκρούονται με αστυνομικούς και τις αρχές ασφαλείας να ρίχνουν δακρυγόνα για την επιβολή της τάξης.

Ένταση όμως προκλήθηκε και στο τρίτο διαμέρισμα του Παρισιού όταν διαδηλωτές λογομάχησαν με περαστικούς.
Όσο περνά η ώρα οι διαδηλωτές πυκνώνουν και βαδίζουν προς το κέντρο της πόλης, ενώ ήδη η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων έχει… κιτρινίσει όπως και οι γύρω δρόμοι. Σε μια άκρως τουριστική περιοχή, την πιο αναγνωρίσιμη ίσως της γαλλικής πρωτεύουσας, η εικόνα μόνον παραμονές Χριστουγέννων δεν θυμίζει με τις προσόψεις των ακριβών καταστημάτων, καφέ και εστιατορίων να είναι καλυμένες με κόντρα πλακέ, τους τουρίστες παντελώς απόντες και μόνον τα δένδρα δεξιά και αριστερά του δρόμου  παρεπέμπουν στο εορταστικό κλίμα των ημερών.

Τα «Κίτρινα Γιλέκα», έχουν αποκλείσει την περιφέρεια του Παρισιού, οι προσαγωγές έφθασαν τις 481 και 211 άτομα υπό κράτηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Δημoσιογράφος της εφημερίδας «Le Pαrisien» μεταδίδει πως, στη λεωφόρο  Friedland τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν οι αρχές ασφαλείας εμπόδισαν τα «Κίτρινα Γιλέκα» να διαδηλώσουν στο Σανζ Ελιζέ γεγονός που προκάλεσε ένταση.
"Μαζί όλοι μαζί", φώναζαν τα «Κίτρινα Γιλέκα» στους αστυνομικούς, που σε πολλές περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας βγήκαν στο δρόμο και έφιπποι. 

 

Ένταση προκλήθηκε στο τρίτο διαμέρισμα του Παρισιού στη Rue Vieille du Temple, όταν τα «Κίτρινα Γιλέκα», λογομάχησαν με περαστικούς. Ορισμένοι περαστικοί τους αποκάλεσαν μπάσταρδους.

Οι διαδηλώσεις στο Σανζ Ελιζέ δίνουν τον τόνο και στην περιφέρεια του Παρισιού όπως και στην επαρχία.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Pαrisien», τα «Κίτρινα Γιλέκα», διαδηλώνουν στη Μασσαλία. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται κάτω από τον ήλιο και με ηρεμία. Κινητοποιήσεις ξεκινούν σε λίγη ώρα στην Λιλ, την Τουλούζη και το Μπορντό.

 

Με κατεβασμένα τα σιδερένια ρολά θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στις κεντρικές λεωφόρους καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία της πόλης. Χαρακτηριστική η εικόνα της Λεωφόρου των Ηλύσιων με τις βιτρίνες των καταστημάτων καλυμμένες με πλάκες κόντρα πλακέ και αυτό δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Μεγάλα ακριβά καταστήματα, όπως Louis Vuitton προστατεύουν τις βιτρίνες τους με σιδερένιες πλάκες, αφού πολλά κόντρα πλακέ ξηλώθηκαν για οδοφράγματα το προηγούμενο Σάββατο.

Σέλφι και διαδηλώσει στο Ελιζέ

Χίλια άτομα διαδηλώνουν στους δρόμους του Σανζ Ελιζέ , σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Στην περιοχή υπήρξαν συμπλοκές αστυνομικών και διαδηλωτών οι οποίες όμως ήταν μεμονωμένες.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν εκπρόσωπο του κινήματος που βγάζουν selfie.

Η γαλλική πρωτεύουσα θυμίζει πόλη σε κατάσταση πολιορκίας. Μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστή η Όπερα, το Λούβρο, ο πύργος του 'Αιφελ. Κλειστοί και οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και κλειστές 40 στάσεις του μετρό.

 

Από αέρος, ένας μεγάλος αριθμός drones θα είναι στη διάθεση της αστυνομίας. Από γης 12 θωρακισμένα της χωροφυλακής, ικανά να διαλύουν τα οδοφράγματα, πήραν θέση γύρω από τα Ηλύσια από τις επτά το πρωί. Γύρω στις 8.000 προβλέπονται οι αστυνομικοί και χωροφύλακες για το Παρίσι, που σε αντίθεση με το προηγούμενο Σάββατο θα είναι λιγότερο στατικοί και περισσότερο ευκίνητοι. Σε 89.000 ανέρχονται οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα.

 

Δείτε live εικόνα