ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Χαμός με Σουηδό υπουργό που «έγραψε» τα μέτρα για τον κορωνοϊό!

Οργισμένοι με υπουργό ο οποίος καταπάτησε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού είναι οι Σουηδοί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Μόργκαν Γιόχανσον με την επίσκεψή του σε εμπορικό κέντρο παρά τις συστάσεις της κυβέρνησής του στους πολίτες να αποφεύγουν τέτοιες επισκέψεις για να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού, έγινε «κόκκινο πανί» για τους πολίτες.

Την ώρα που η πανδημία εξαπλώνεται στη Σουηδία, ο Γιόχανσον πήρε μαζί του και αρκετούς σωματοφύλακες, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο SVT. O υπουργός προσπάθησε να δικαιολογηθεί υποστηρίζοντας ότι πήγε στο εμπορικό κέντρο Nova στην πόλη Λουντ για να αγοράσει -έστω και καθυστερημένα – ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για τους γονείς του.

Ισχυρίστηκε δε ότι δεν επικρατούσε συνωστισμός, μολονότι ο ίδιος στήθηκε στην ουρά για να μπει στο εμπορικό κέντρο. Στο τέλος, όμως, παραδέχθηκε ότι η ενέργειά του ήταν «απρόσεκτη».

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, που είχε καλέσει τους πολίτες «να δείξουν κατανόηση και υπευθυνότητα» συμφώνησε χαρακτηρίζονται και εκείνος «απρόσεκτη» την κίνηση του υπουργού.

Ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Λουντ, Γιόακιμ Έσμπγιορνσον Κλέμεντζ είπε ότι «εδώ τίθεται θέμα ηθικής. Κι είναι χειρότερο όταν παραβιάζουν πολιτικοί τους κανόνες. Αν ζητάμε κάτι από τους πολίτες, τότε μπορούμε να το απαιτήσουμε και από τους πολιτικούς, ειδικά όταν οι απαιτήσεις αυτές αφορούν στη στρατηγική της κυβέρνησης για την πανδημία του κορωνοϊού», συμπλήρωσε η λέκτορας Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Södertörn, Μάργια Λέμνε.

Φραστικά βέλη εξαπέλυσαν και στελέχη άλλων κομμάτων, ενώ ο δημοσιογράφος Ιβάρ Άπρι χαρακτήρισε σαρκαστικά τον υπουργό «γίγαντα μεταξύ γιγάντων» θυμίζοντας ότι ο Γιόχανσον σε μια ανάρτησή του τον περασμένο Νοέμβριο είχε πει ότι «όταν λες ένα πράγμα στους ψηφοφόρους και μετά κάνεις το εντελώς αντίθετο, αυτό αποκαλείται υποκρισία» – λόγος για τον οποίο πολλοί χρήστες των social media αποκάλεσαν τον παραβάτη υπουργό «υποκριτή της χρονιάς».