ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες συλλήψεις στη Ρωσία μετά την κηδεία του Ναβάλνι

Σε συλλήψεις προχώρησε η ρωσική αστυνομία αμέσως μετά την κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι, που τελέστηκε σήμερα με χιλιάδες κόσμου να έχει συγκεντρωθεί για να συνοδέψει στην τελευταία του κατοικία τον άνθρωπο που υπήρξε ο μεγαλύτερος επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD info έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 45 συλλήψεις στη Ρωσία μετά την κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι.

Η ομάδα ανέφερε ότι 18 άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας ενώ άλλα 10 συνελήφθησαν όταν εναπόθεταν λουλούδια στη μνήμη του Ναβάλνι στο Αικατερίνμπουργκ, μια πόλη ανατολικά των Ουραλίων.

Άλλα 10 άτομα συνελήφθησαν στην περιοχή Voronezh, στη δυτική Ρωσία ενώ έξι συλλήψεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής στη Μόσχα.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή που παρευρέθηκε στην κηδεία του Ναβάλνι σε όλη τη διάρκειά της η αστυνομία ακολουθούσε μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι είδε έναν άνδρα να φωνάζει «γα@@@» σε έναν αστυνομικό, ο οποίος απλώς τον προειδοποίησε να μην το ξανακάνει.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι ετάφη σήμερα υπό τους ήχους του «My Way» του Φρανκ Σινάτρα στο κοιμητήριο Μπορισόφσκογε, στη Μόσχα, ενώ χιλιάδες κόσμου ακολούθησαν με τα πόδια την νεκρική πομπή από την εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στην γειτονία Μαρίινο, όπου ζούσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης όσο ήταν ελεύθερος.

Κατά την ταφή ακούστηκε επίσης το soundtrack από την τελευταία σκηνή της ταινίας «Terminator 2″, όπου ο Σβαρτσενέγκερ λέει την διάσημη ατάκα I’ll be back ( «Θα επιστρέψω»).

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, «ο Αλεξέι θεωρούσε το «Terminator 2″ την καλύτερη ταινία στη γη».

Τα πλήθη είχαν συγκεντρωθεί στις πύλες του νεκροταφείου Μπορισόφσκογε και ζητούσαν να μπουν μέσα για να αποτίσουν φόρο τιμής, ενώ ισχυρότατες δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί από νωρίς το πρωί στην περιοχή.