ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες συλλήψεις στην παρέλαση των ΛΟΑΤΚΙ στην Κωνσταντινούπολη (βίντεο)

Απόπειρα δολοφονίας του από την τουρκική αστυνομία καταγγέλλει φωτογράφος του γαλλικού πρακτορείου Agence France-Presse (AFP) στην Τουρκία, ο οποίος βρίσκεται συνελήφθη λόγω της άσκησης του λειτουργήματός του στη διάρκεια της gay parade και των ΛΟΑΤΚΙ στην Κωνσταντινούπολη χθες Σάββατο.

«Προσπάθησαν να μου αφαιρέσουν τη ζωή μου, προσπάθησαν να μου κόψουν την ανάσα. Πρέπει να λογοδοτήσουν στο δικαστήριο», έγραψε ο Μπουλέντ Κιλίτς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφότου αφέθηκε ελεύθερος σήμερα Κυριακή.

Το Σάββατο, η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος που συγκεντρώθηκε για την παρέλαση Pride στην πλατεία Ταξίμ, η οποία είχε απαγορευτεί από τις τουρκικές αρχές, συλλαμβάνοντας πάνω από 20 άτομα.

Η αστυνομία έσπρωξε και έσυρε στο έδαφος τους διαδηλωτές, ανάμεσά τους κι ο δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου. Η αστυνομία έσπρωξε τον Κιλίτς στο έδαφος και τον πίεσε στο λαιμό ενώ έβγαζε φωτογραφίες.

Σε ένα βίντεο, που δείχνει την ώρα που τον συλλαμβάνουν, ο Κιλίτς ακούστηκε να φωνάζει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Το να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα στην Τουρκία, ωστόσο οι εκδηλώσεις του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ έχουν απαγορευτεί στη χώρα από το 2015.