ΔΙΕΘΝΗ

«Δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Καμία ελπίδα»- Σοκ για τα θύματα της πτήσης της EgyptAir

To δράμα των δεκάδων συγγενών και φίλων των επιβαινόντων της μοιραίας πτήσης, που εξαφανίστηκε χθες τα ξημερώματα νότια της Κρήτης αποτύπωσε ο φακός από τα πρώτα λεπτά της τραγωδίας. 

 

Φωτογραφίες συγγενών που ξεσπούν σε λυγμούς περιμένοντας απαντήσεις για τους δικούς τους ανθρώπους έκαναν τον γύρο του κόσμου και συγκλόνισαν. Αυτές είναι μερικές από τις ιστορίες τους. 

Πηγαινε στο Σουδάν γιατί πέθανε η μητέρα του

«Είχα δύο φίλους στην πτήση. Εμαθα το πρωί τι συνέβη. Μου τηλεφώνησε κάποιος και μου το είπε και ήρθαμε μαζί στο αεροδρόμιο. Αδυνατώ να το πιστέψω» δήλωσε ο Αμπντελαζίζ, ένας από αυτούς που έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο περιμένοντας να μάθουν κάποιο νέο. «Ενας από τους φίλους μου πήγαινε στο Κάιρο για να παντρευτεί. Ενας άλλος πήγαινε στο Σουδάν γιατί η μητέρα του μόλις πέθανε και ταξίδευε μέσω Καΐρου.», προσθέτει ο Αμπντελαζίζ.

Παρακαλούσε τον άντρα της να μην πάρει μαζί του την κορη τους

Η Φάτμα, ξαδέρφη ενός εκ των επιβατών δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian: «Ο ξάδερφός μου πήρε την μικρούλα κόρη του μαζί του στο ταξίδι. Είναι νεκροί. Ξέρω ότι είναι νεκροί. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Καμία ελπίδα. Η μητέρα του κοριτσιού του είχε ζητήσει να μην πάρει το κορίτσι μαζί του. Τον εκλιπαρούσε. “Μην την πάρεις μαζί σου” του έλεγε. Ρέπει να είχε προαισθανθεί τι θα συμβεί. Τώρα κλαίει συνέχεια. Είναι σε άσχημη κατάσταση». 

Σύμφωνα με τον Βρετανικό τύπο, ανάμεσα στα θύματα πιστεύεται ότι είναι ο 40χρονος γεωλόγος Ρίτσαρντ Οσμάν, πατέρας ενός 2χρονου κοριτσιού, ο οποίος ταξίδευε στο Κάιρο για να εργαστεί σε μια εταιρία εξόρυξης χρυσού. 

«Το χειρότερο πράγμα γι' αυτούς τώρα είναι η αβεβαιότητα», δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο Stéphane Gicquel, επικεφαλής της μ,η κυβερνητικής οργάνωσης Fenvac που προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς θυμάτων τρομοκρατικής ενέργειας και προσθέτει: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι ακριβώς έχει συμβεί και αυτό είναι εξαιρετικά τραυματικό».

Επέστρεφε στην Αίγυπτο μετά από θεραπεία στο Παρίσι

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας από τους επιβάτες, επέστρεφε στο Κάιρο μετά από νοσηλεία στο Παρίσι. Ενας άλλος, ήταν σπουδαστής στη γαλλική στρατιωτική ακαδημία Saint-Cyr και επέστρεφε μέσω Καΐρου στην πατρίδα του το Τσαντ για να δει τη μητέρα του.

Ανάμεσα στα θύματα είναι και ο Abdulmohsen al-Muteiri, καθηγητής οικονομικών από το Κουβέιτ, πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος μετέβαινε στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να πάρει μέρος σε τριήμερο οικονομικό συνέδριο. 

Ματαίωσε το ταξίδι του την τελευταία στιγμή

Η Ζουλιέτ Μεντέλ, υφυπουργός με ευθύνη να βοηθά θύματα τρομοκρατίας συναντήθηκε στο ξενοδοχείο με συγγενείς και φίλους των επιβαινόντων. «Σκοπός μου είναι να πούμε στους συγγενείες των θυμάτων ότι το κράτος είναι παρών και ότι όλες οι αρχές θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους».

Ενας άνδρας που είχε βγάλει εισιτήριο με την μοιραία πτήση, και ματαίωσε το ταξίδι του την τελευταία στιγμή, δήλωσε στο γαλλικό δίκτυο BFM: «Είμαι ευτυχής που είμαι ανάμεσά σας. Οταν ξύπνησα το πρωί και άκουσα τις ειδήσεις ένοιωσα πολύ άσχημα», είπε ο επιβάτης που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του.