ΔΙΕΘΝΗ

Διαδήλωση διαμαρτυρίας για το θάνατο ακόμα ενός μαύρου από πυρά αστυνομικών στις ΗΠΑ

Στο ίδιο έργο θεατές για άλλοι μία φορά οι πολίτες των ΗΠΑ με μία ακόμα διαδήλωση κατά αστυνομικών που σκότωσαν μαύρο, να διοργανώνεται αυτή τη φορά στο Ιλινόις.

Συγκεκριμένα, διαδήλωση οργανώνεται στο Ουοκίγκαν, στο Ιλινόι, μετά από περιστατικό με πυροβολισμούς από αστυνομικούς, που είχε ως συνέπεια να σκοτωθεί ένας μαύρος και να τραυματιστεί η σύντροφός του, όπως έγινε γνωστό από έναν διοργανωτή του κινήματος Black Lives Matter.

Οι διαδηλωτές θα αξιώσουν να δοθούν απαντήσεις γιατί ένας αστυνομικός πυροβόλησε τον 19χρονο Μαρσέλις Στινέτ και τη σύντροφό του, Ταφάρα Ουίλιαμς, που τους είχαν σταματήσει ενώ επέβαιναν στο αυτοκίνητό τους, αργά το βράδυ της Τρίτης.

Ο Κλάιντ Μακ Λίμορ είπε πως αναμένει μερικές εκατοντάδες ανθρώπους να συγκεντρωθούν στο σημείο όπου έπεσαν οι πυροβολισμοί γύρω στις 12:00 τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, ενώ θα πραγματοποιήσουν πορεία στο αστυνομικό τμήμα του Ουοκίνγκαν, στην κομητεία Λέικ, σε απόσταση 72 χιλιομέτρων βόρεια του Σικάγο.

«Αναμένουμε τουλάχιστον 200-300 ανθρώπους», είπε ο Μακ Λίμορ, ο ιδρυτής του τοπικού παραρτήματος του Black Lives Matter, στο Reuters. «Κόσμος έρχεται από παντού».

Σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα του Ουοκίγκαν, ένας λευκός αστυνομικός πλησίασε ένα αυτοκίνητο, όπου επέβαιναν δύο άνθρωποι , λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, και το όχημα τράπηκε σε φυγή. Όταν ένας δεύτερος, ισπανόφωνος σύμφωνα με τις αρχές, αστυνομικός, το προσέγγισε λεπτά αργότερα, το αυτοκίνητο έκανε αναστροφή. Βάσει της καταγραφής του γεγονότος, μέσα στο αυτοκίνητο δεν βρέθηκε κανένα όπλο.

«Ο δεύτερος αστυνομικός άνοιξε πυρ με το ημιαυτόματο περίστροφό του, φοβούμενος για την ασφάλειά του», λέει η αστυνομία, που περιγράφει την οδηγό ως μια μαύρη γύρω στα 20 και τον επιβάτη ως έναν μαύρο έφηβο.

Ο Μακ Λίμορ επιβεβαίωσε τα ονόματα των δύο επιβαινόντων. Το αστυνομικό τμήμα του Ουοκίγκαν ζήτησε από την πολιτειακή αστυνομία του Ιλινόι να ερευνήσει το περιστατικό. Ο Μακ Λίμορ ζήτησε τη δίωξη των αστυνομικών που ενεπλάκησαν και κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να διεξαγάγει έρευνα.

«Έχουμε κουραστεί από το γεγονός ότι η αστυνομία ερευνά την αστυνομία», επισήμανε.