ΔΙΕΘΝΗ

Διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία μετά τη νέα μαζική επίθεση της Ρωσίας

Έκτακτες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σημειώνονται σήμερα σε τρεις περιοχές της Ουκρανίας μετά τις ρωσικές μαζικές επιθέσεις που έγιναν τη νύχτα με στόχο το ενεργειακό δίκτυο της χώρας, ανακοίνωσε η εθνική εταιρεία Ukrenergo.

«Η Ukrenergo είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει προγράμματα έκτακτης διακοπής (της ηλεκτροδότησης) μέχρι το βράδυ στις περιοχές του Ντνιπροπετρόφσκ, της Ζαπορίζια και του Κιροφογκράντ» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με ανάρτησή του στο Telegram, ότι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στο Κάνιβ και τον Δνείστερο δέχτηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Η χώρα τρομοκράτης θέλει να επαναλάβει την περιβαλλοντική καταστροφή της Χερσώνας. Όμως τώρα δεν απειλείται μόνο η Ουκρανία αλλά και η Μολδαβία», έγραψε ο Ζελένσκι.

Νωρίτερα, η μεγαλύτερη ίδιωτική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας DTEK ανακοίνωσε ότι η Ρωσία επιτέθηκε σε τρία θερμοηλεκτρικά εργοστάσιά της, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες περιοχές.

Σε ξεχωριστή επίθεση, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σκοτώθηκε μια γυναίκα και τραυματίστηκε ένας άνδρας στην κοινότητα Μιρίφσκα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Ντνιπροπετρόφσκ, τον Σέρχιι Λισάκ.

Ο ουκρανικός στρατός διαβεβαιώνει πάντως ότι κατέστρεψε τους περισσότερους από τους 99 πυραύλους και δρόνους (αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος) που εκτοξεύτηκαν τη νύχτα, σε αυτό το νέο κύμα βομβαρδισμών. Συνολικά, μπήκαν στο στόχαστρο δέκα περιοχές σε όλη την Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.