ΔΙΕΘΝΗ

Διχάζει η δωρεά πελώριου αγάλματος του Μαρξ από την Κίνα

Εντάσεις και αποδοκιμασίες σημειώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης-γενέτειρας του Μαρξ, Τριρ, για το εάν πρέπει να απορριφθεί η κινεζική δωρεά ενός ανδριάντα του Γερμανού φιλοσόφου
Ένα τεράστιο άγαλμα του Καρλ Μαρξ αποφάσισε να δωρίσει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στη γερμανική πόλη-γενέτειρα τουμεγάλου Γερμανού φιλοσόφου, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών το 2018 από τη γέννησή του.
Η ευγενική αυτή δωρεά ωστόσο έχει προκαλέσει "εμφύλιο" στο δημοτικό συμβούλιο της μικρής γερμανικής πόλης, καθώς -παρόλο που η πρόταση αποδοχής του ανδριάντα ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία (42 υπέρ, επτά κατά και τέσσερις αποχές) – υπάρχουν έντονες αποδοκιμασίες.
Οι πλειοψηφούντες υποστήριξαν ότι η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου θα δωρίσει στη μικρή πόλη τους ένα τεράστιο άγαλμα, γεγονός που αποτελεί τιμή για την πόλη. Αξιομνημόνευτο είναι και το γεγονός ότι, κάθε χρόνο, τουλάχιστον 150 χιλιάδες Κινέζοι τουρίστες καταφθάνουν στην Τριρ για να γνωρίσουν τη γενέτειρα του Μαρξ και ο αριθμός αυτός, μετά και την τοποθέτηση του αγάλματος, πολλοί ευελπιστούν ότι θα αυξηθεί.
Κάποιοι άλλοι, με αφορμή το γεγονός της τοποθέτησης του αγάλματος του Μαρξ, βλέπουν μία ευκαιρία να γίνει μία κριτική ανάλυση στο έργο του φιλοσόφου. Η Τριρ, λένε, οφείλει να έχει τη μεγαλοσύνη να υποστηρίξει ένα από τα πιο διάσημα παιδιά της. Υποστηρίζουν ότι το έργο του Μαρξ, ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο στην ανάλυση του καπιταλισμού, έχει επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να επηρεάζει.
Κάποιοι όμως από το κόμμα των Πρασίνων προσέφυγαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για να απορριφθεί το δώρο της Κίνας. "Όποιος δέχεται ένα δώρο τιμά τον δωρητή. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν αξίζει την τιμή" υποστήριξαν. Εκτιμούν δε, ότι εάν η πόλη της Τριρ απορρίψει την προσφορά, η κίνηση αυτή μπορεί έμμεσα να αποτελέσει και μία "καταγγελία" για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Ιδιαίτερα επικριτικά είναι τα μέλη του ακροδεξιού, αντι-μεταναστευτικού κόμματος "Εναλλακτική για την Γερμανία" -AfD. "Ο Μαρξ απέρριψε την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ενώ ήταν και Ιουδαϊστής" δήλωσαν κάποια. "Ο Μαρξ δεν ήταν ανθρωπιστής, αλλά ένας αντιδημοκρατικός επαναστάτης" είπαν κάποια άλλα.
Σύμφωνα με μελέτη του Κινέζου καλλιτέχνη Wu Weishan, το άγαλμα του Μαρξ θα έχει 6,30 μέτρα ύψος και θα στηθεί κοντά στο σύμβολο της Τριρ, στη ρωμαϊκή πύλη Πόρτα Νίγκρα ( Porta Nigra) στο κέντρο της πόλης.