ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστές – ρομπότ! Κι όμως θα το δούμε κι αυτό!

Πού θα αναλάβουν καθήκοντα από το καλοκαίρι, για πρώτη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους, οι "δικαστές"-ρομπότ. Θα κρίνουν αν οι συλληφθέντες θα φυλακίζονται ή θα μένουν ελεύθεροι.

Προ των πυλών της καθημερινότητας των Άγγλων, σε πρώτη φάση, είναι ο δικαστής-ρομπότ, ο οποίος θα τεθεί στη διάθεση της αστυνομίας και θα αξιολογεί αν ο εκάστοτε ύποπτος και συλληφθείς αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την κοινωνία σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος.
Η πρώτη τέτοιου είδους προσπάθεια στην Ευρώπη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, θα γίνει από την αστυνομία του Ντάρχαμ, η οποία με αυτό το σύστημα, το οποίο είναι γνωστό ως Hart, θα ταξινομεί τους συλληφθέντες ανάλογα με το αν αποτελούν χαμηλό, μεσαίο ή υψηλό κίνδυνο.
Το εν λόγω πρόγραμμα, που φτιάχτηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το καλοκαίρι και θα λαμβάνει υπόψη το φύλο, το ιστορικό του συλληφθέντα και την περιοχή διαμονής του.
Οι πρώτες δοκιμές του έγιναν το 2013 και από τότε ο αλγόριθμος στον οποίο βασίζεται, έχει βοηθήσει την αστυνομία να κατατάξει τους παραβάτες, παρακολουθώντας τους για περισσότερο από δύο χρόνια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτοί υπέπεσαν σε άλλα "παραστρατήματα". Η επιτυχία που είχε, του έδωσε το "πράσινο φως" για να χρησιμοποιηθεί και επισήμως στη λήψη αποφάσεων.
"Δεν είναι απολύτως υπεύθυνο για τη λήψη αποφάσεων, έχει υποστηρικτικό ρόλο για τους αξιωματικούς και τα δεδομένα του αφορούν μόνο την περιοχή που καλύπτει η αστυνομία του Ντάρχαμ. Ο αρμόδιος αξιωματικός πρέπει επίσης να εξετάζει και άλλους παράγοντες", δήλωσε η εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Σίνα Άργουιν.
Οι αρχές εκτιμούν ότι το πρόγραμμα έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι οι προβλέψεις που έκανε για "χαμηλού κινδύνου" υπόπτους, αποδείχτηκαν ακριβείς κατά 98% ενώ για του "υψηλού κινδύνου" είχαν ποσοστό ακρίβειας 88%.
Υπάρχουν, ωστόσο, και νομικοί που πιστεύουν ότι το σύστημα αυτό μπορεί να έχει "επικίνδυνες" συνέπειες. "Είναι ένα πολύ επικίνδυνο βήμα. Σύμφωνα με τον νόμο, οι αποφάσεις περί προσωρινής φυλάκισης πρέπει να λαμβάνονται από ανθρώπους, λαμβάνοντας υπόψη διάφορα δεδομένα. Στην πραγματικότητα όμως, οι αξιωματικοί θα μεταβιβάζουν την ευθύνη στον αλγόριθμο", δήλωσε το μέλος της επιτροπής Ποινικού Δικαίου της Ένωσης Δικηγόρων, Ρίτσαρντ Άτκινσον.
Να σημειωθεί ότι παρόμοια προγράμματα χρησιμοποιούνται ήδη στις ΗΠΑ. Η ικανότητα της τεχνολογίας πάντως είναι υπό αμφισβήτηση, μετά από μελέτη που αποκάλυψε πέρσι ότι το εν λόγω σύστημα είναι "ρατσιστικό", με τους μαύρους να έχουν σχεδόν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να χαρακτηριστούν λανθασμένα πιο επικίνδυνοι.

Πηγή: Russia Today / news247.gr