ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν το Podemos για εκστρατεία εκφοβισμού

Η κύρια ένωση δημοσιογράφων της Ισπανίας κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς Podemos ότι επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο τη δουλειά των δημοσιογράφων παρενοχλώντας τους, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται μέσα σε πλαίσιο αυξανόμενων πιέσεων επί του Τύπου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης ότι δημοσιεύουν πλαστές ειδήσεις, μέχρι υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας που επικρίνουν την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, περνώντας από την Ουγγαρία ή την Τουρκία.
Η Ένωση Τύπου της Μαδρίτης (APM), που συνασπίζει τους δημοσιογράφους των κύριων ισπανικών μέσων ενημέρωσης, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της τις μεθόδους του Podemos, βασιζόμενη στις μαρτυρίες και τις αποδείξεις που έφερε «ομάδα δημοσιογράφων που αισθάνονται να παρενοχλούνται και να υφίστανται πίεση από την ηγετική ομάδα του Podemos, με επικεφαλής τον αρχηγό του κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας».
Η ένωση «απαιτεί από το Podemos να εγκαταλείψει μια για πάντα αυτή τη συστηματική εκστρατεία παρενόχλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία διεξάγει εναντίον επαγγελματιών δημοσιογράφων διαφόρων μέσων ενημέρωσης, τους οποίους εκφοβίζει ή απειλεί όταν δεν συμφωνεί με τις πληροφορίες τους».
Αναφέρει δε ότι «θεωρεί πλήρως ασυμβίβαστο με το δημοκρατικό σύστημα ένα κόμμα, όποιο κι αν είναι αυτό, να προσπαθεί να προσανατολίσει και να ελέγξει τη δουλειά δημοσιογράφων και να περιορίσει την ανεξαρτησία τους».
Η παρενόχληση διαρκεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και παίρνει τη μορφή «προσωπικών κατηγοριών και ισχυρισμών στη διάρκεια συνεντεύξεων, πολιτικών συγκεντρώσεων ή απ' ευθείας στο Twitter», καθώς και «εκφοβιστικών τηλεφωνικών μηνυμάτων και κλήσεων».