ΔΙΕΘΝΗ

Δύο γαλλικά Rafale συγκρούστηκαν σε αεροπορική επίδειξη

Παραλίγο τραγωδία χθες, Κυριακή, στην αεροπορική βάση Cognac στη νοτιοδυτική Γαλλία όταν κατά τη διάρκεια επίδειξης δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας συγκρούστηκαν στον αέρα. Ενώ τα δύο μαχητικά πετούσαν σε σχηματισμό εκτελώντας ελιγμούς σε μικρή απόσταση ήρθαν σε επαφή με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές στο ουραίο τμήμα τους χωρίς όμως να συντριβούν αφού οι Γάλλοι πιλότοι κατάφεραν να τα προσγειώσουν με ασφάλεια.

Τα συγκεκριμένα Rafale ανήκουν στην 30η Μοίρα Μαχητικών της Armée de l’Air ενώ το αεροσκάφος, που υπέστη απώλεια τμήματος του κάθετου σταθεροποιητή του, είχε κλέψει την παράσταση στην πρόσφατη διεθνή άσκηση, «NATO Tiger Meet 2022», που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση του Αράξου. Τα συντρίμμια από τη σύγκρουση προκάλεσαν κατά την πτώση τους ζημιές σε σπίτι, που βρίσκεται σε κοντινή περιοχή από το αεροδρόμιο, όμως δεν υπήρξε τραυματισμός στο έδαφος από το ατύχημα.

Για το σοβαρό αυτό συμβάν, που στιγμάτισε την αεροπορική επίδειξη, την οποία παρακολούθησαν 30.000 Γάλλοι, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Τα 2 μονοθέσια Rafale, που πήραν μέρος στο Cognac Airshow αποτελούσαν το δίδυμο της ομάδας επίδειξης Vautour Bravo, που ιδρύθηκε το 2019, με την τελευταία αναγκαστική προσγείωση Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας να χρονολογείται πίσω στο 2011.

Στη φετινή αεροπορική επίδειξη, εκτός από την κατασκευάστρια εταιρεία των Rafale Dassault Aviation, που έδωσε εντυπωσιακό παρών, συμμετείχαν και μαχητικά αεροσκάφη άλλων ευρωπαϊκών χωρών ενώ οι λάτρεις των vintage μοντέλων θαύμασαν το αμερικανικό F86 Sabre σε πτήση, το μυθικό Spitfire της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας και το γαλλικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος Morane-Saulnier MS 317, που επιχειρούσε κατά τη δεκαετία του 1930.