ΔΙΕΘΝΗ

Έχει ξεφύγει η κατάσταση: Χάος στη φυλακή Αλκασουίς

Νέες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε κρατούμενους που ανήκουν σε αντίπαλες συμμορίες σημειώθηκαν την Πέμπτη στη φυλακή Αλκασουίς, στη βορειοανατολική Βραζιλία, με την κατάσταση να έχει ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο των αρχών, παρά τις μεταγωγές κρατουμένων στο πλαίσιο προσπάθειας να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Ο Χόμπινσον Φαρία, κυβερνήτης της Πολιτείας του Ρίου Γκράντε ντου Νόρτσι, όπου βρίσκεται το σωφρονιστικό κατάστημα στο οποίο σκοτώθηκαν 26 φυλακισμένοι το Σαββατοκύριακο, απηύθυνε έκκληση στον στρατό να στείλει δυνάμεις.

«Ζήτησα από τον πρόεδρο Μισέλ Τέμερ να εξουσιοδοτήσει αμέσως, ακόμη και σήμερα, τις ένοπλες δυνάμεις, τον στρατό ξηράς και τους Πεζοναύτες, να περιπολούν στους δρόμους της Νατάλ», πρωτεύουσας της Πολιτείας, δήλωσε ο κυβερνήτης στο ραδιοφωνικό δίκτυο CBN.

Σήμερα το πρωί, η αυλή της φυλακής, που απέχει ελάχιστα από τη Νατάλ όπου κρατούμενοι που ανήκουν σε αντίπαλες συμμορίες αναμετρώνται εδώ και αρκετές ημέρες, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Πλάνα που κατέγραψε το Γαλλικό Πρακτορείο δείχνουν δύο ομάδες δεκάδων κρατούμενων, πίσω από αυτοσχέδιες οχυρώσεις, σε απόσταση περίπου 50 μ., να πετούν η μια στην άλλη πέτρες.

Οι τρόφιμοι στη φυλακή Αλκασουίς, φθάνουν τους 1.200.

Την Τετάρτη οι αρχές μετέφεραν σε άλλη φυλακή της ίδιας Πολιτείας 220 κρατούμενους που ανήκουν σε μια από τις αντίπαλες συμμορίες.

Εξαιτίας αυτής της κίνησης των αρχών, ξέσπασαν επεισόδια σε έξι πόλεις της Πολιτείας: κάηκαν 21 λεωφορεία, έξι αυτοκίνητα και ένα φορτηγό, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών, ενώ συνελήφθησαν επτά πρόσωπα.

Στην ίδια Πολιτεία, εκδηλώθηκε άλλη μια «εξέγερση» σε φυλακή, στην πόλη Καϊκό, όπου έχασε τη ζωή του ένας φυλακισμένος και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε. Ωστόσο, η κατάσταση ετέθη υπό έλεγχο.

Ο πόλεμος των συμμοριών για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών στη Βραζιλία έχει ήδη, στοιχίσει τη ζωή σε 140 ανθρώπους μόνο το 2017.

Πηγή: ΑΜΠΕ