ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός του πασίγνωστου αρχιτεκτονικού αριστουργήματος

Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, στα 102 χρόνια του, ο δημιουργός ενός από τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά θαύματα, ο αρχιτέκτονας της περίφημης γυάλινης πυραμίδας στο Λούβρο.

Ο διάσημος αρχιτέκτονας Τσεν Τσουνγκ Πέι ήταν ένας εκ των διασημότερων μοντερνιστών της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα που άφησε το στίγμα του στο Λούβρο.

Ο Κινεζοαμερικανός Πέι, πέθανε σε ηλικία 102 ετών, οπως έγραψε η εφημερίδα The New York Times.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά δημιουργήματα του Γιου Μιν Πέι συγκαταλέγονται η γυάλινη πυραμίδα στην είσοδο του μουσείου του Λούβρου, ο ουρανοξύστης της Bank of China στο Χονγκ Κονγκ, η προεδρική βιβλιοθήκη του Τζον Φ. Κένεντι στη Βοστόνη.

Γεννημένος σε μια επαρχία της Κίνας, γιος εύπορου τραπεζίτη, ο Πέι φοίτησε στην Σαγκάη και στο Χονγκ πρώτα στο κορυφαίο πανεπιστήμιο ΜΙΤ και, εμ συνεχεία, στο Χάρβαρντ. Μαθητής του Γουόλτερ Γκρόπιους, ιδρυτή του Μπάουχαους και του Μαρσέλ Μπρόιερ, ενός εκ των πατέρων του μοντερνισμού, ο Πέι εγκαινίασε το δικό του γραφείο, αμέσως μετά την επίσημη εγγραφή του στα μητρώα των αμερικανών πολιτών, το 1954.

Ξεκινώντας από την απλή παρατήρηση ότι το Λούβρο είναι «ένα ιδιαίτερο μουσείο, με είσοδο που δεν φαίνεται γιατί είναι στο πλάι», ο Πέι κατέληξε ότι «χρειάζεται μια κεντρική είσοδο». Στα αρχικά σχέδια δεν περιλαμβανόταν η πυραμίδα, αλλά ένα υπόγειο σύμπλεγμα χώρων, με φωτεινά στοιχεία και είσοδο από ράμπα.

Προχωρώντας όμως, η Πυραμίδα με την διαφάνεια και τα υλικά της αποτέλεσε το σημείο αναφοράς του έργου. Μαζί ήρθε και η έντονη πολεμική που άγγιξε ακόμα και ρατσιστικές ακρότητες στο πρόσωπο του Ι.Μ. Πέι.

Τα εγκαίνια της Πυραμίδας είχαν γίνει την άνοιξη του 1989, επί προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν, οποίος είχε λάβει και την σχετική πρωτοβουλία.

Σύγχρονο, γυάλινο και αυστηρά γεωμετρικό, το έργο παραμένει σημείο αναφοράς και, μαζί, μια ρηξικέλευθη πρόταση του ιάπωνα αρχιτέκτονα Πέι στον διάλογο κλασικού και μοντέρνου.