ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ακαδημαϊκός – Το μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών, ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, ο αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός δάσκαλος Jim Coulton.

Με αφορμή την απώλειά του, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, έγραψε τα παρακάτω, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ που φέρει τον τίτλο «Jim Coulton, ένας Ελληνας».

Γράφει η Λίνα Μενδώνη για τον Jim Coulton

«Είναι μεγάλη η θλίψη μας για την πρόσφατη απώλεια του Jim Coulton, του μεγάλου φιλέλληνα, του Ελληνα, με τη μεγάλη συνεισφορά στην αρχαιολογική επιστήμη και την ακαδημαϊκή διδασκαλία, αλλά και με ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα. Οσοι τον γνωρίσαμε, θα τον θυμόμαστε πάντα για την ασυνήθιστη σεμνότητά του, την ειλικρίνεια και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, τη βαθιά αγάπη του για τους μαθητές του, την αφοσίωσή του προς τους φίλους του, την ασίγαστη αγάπη του για την Ελλάδα.

Ο Jim Coulton υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Τα βιβλία του »Ancient Greek Architects at Work: Problems of Structure and Design» και »The Architectural Development of the Greek Stoa» θεωρούνται κλασικά εγχειρίδια του είδους. Η σχολαστική έρευνα και η δημοσίευσή του σχετικά με το μνημειώδες κτίριο στην Τούμπα, στο Λευκαντί της Εύβοιας, άλλαξε τις γνώσεις μας για την πρώιμη αρχιτεκτονική σε μια περίοδο που προηγουμένως θεωρούνταν μια σκοτεινή εποχή.

Στην Ελλάδα, εκτός από το Λευκαντί, ο Jim Coulton συμμετείχε σε ανασκαφικές έρευνες στην Περαχώρα, στη Ζαγορά της Ανδρου υπό τον Αλέξανδρο Καμπίτογλου και στο αρχαίο φρούριο στα Φύλλα Ευβοίας με την Εφη Σαπουνά-Σακελλαράκη. Διεξήγαγε επίσης αρχαιολογικές έρευνες στην Τουρκία (Αφροδισιάς, Ονόανδα, Βάλβουρα), στη Λιβύη, την Ιορδανία και το Ιράν.

Ως ακαδημαϊκός δάσκαλος, ο Jim Coulton ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα, συνεχίζοντας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και του Εδιμβούργου της Μεγάλης Βρετανίας, προτού ενταχθεί στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το 1979, ως Λέκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας (και Fellow του Κολεγίου Μέρτον), όπου υπηρέτησε έως τη συνταξιοδότησή του, το 2004. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Οξφόρδη διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου, με καίρια συμβολή στη διαμόρφωση του προπτυχιακού προγράμματος Κλασικής Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας, καθώς και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας.

 

Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας, ο Jim Coulton δίδαξε μεγάλο αριθμό φοιτητών και ανέδειξε πολλούς νέους διδάκτορες ερευνητές. Κέρδισε την αγάπη, την εκτίμηση και τον σεβασμό τους χάρη στην παροιμιώδη αφοσίωση και την ακούραστη αρωγή και φροντίδα που επεδείκνυε προς όλους ανεξαιρέτως. Μεταξύ αυτών και πολλοί Ελληνες, αρκετοί από τους οποίους υπηρετούν σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού. Νυμφευμένος με Ελληνίδα, άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας και κάτοικος της Ελλάδας επί μακρόν, μετά την αφυπηρέτησή του, ο Jim Coulton δημιούργησε και διατήρησε σε όλη του τη ζωή άρρηκτους δεσμούς με τη χώρα μας. Εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους πολλούς μαθητές του και στους φίλους του».