ΔΙΕΘΝΗ

«Έγιναν όλα όπως ζήτησαν οι Ευρωπαίοι» επιμένει για το καψόνι στην Λάιεν ο Τσαβούσογλου!

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας , Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ρωτήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον κουβεϊτιανό ομόλογό του, στο καψόνι στην πρόεδρο της Κομισιόν, που βρέθηκε να περιμένει όρθια κατά τη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα να της υποδείξουν που θα καθίσει, την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν ήδη στρογγυλοκαθίσει στις δύο πολυθρόνες που είχαν ετοιμαστεί μόνον γι’ αυτούς.

Η Φον ντερ Λάιεν αναγκάστηκε τελικά να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ μακριά από τον Ερντογάν και τον Μισέλ, σ’ ένα περιστατικό που προκάλεσε σάλο στην Ευρώπη για την «τουρκική φιλοξενία» και τη στάση του Μισέλ.

Απαντώντας στην κατακραυγή ο Τούρκος υπ Εξ χαρακτήρισε «άδικες» τις κατηγορίες εις βάρος της χώρας του.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα με βαθιές ρίζες. Δεν φιλοξενεί ξένους για πρώτη φορά. Το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις συναντήσεις στην Τουρκία είναι το διεθνές πρωτόκολλο και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της παγκοσμίως γνωστής τουρκικής φιλοξενίας» τόνισε.

Όπως υποστήριξε «οι απαιτήσεις της ΕΕ εκπληρώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι η διευθέτηση των θέσεων έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις τους. Οι υπηρεσίας πρωτοκόλλων μας είχαν έλθει προηγουμένως σε επαφή κι υλοποιήθηκαν οι απαιτήσεις τους».