ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Εικόνες φρίκης από νοσοκομεία της Ινδίας: Πτώματα και ασθενείς σε διπλανά κρεβάτια! (ΒΙΝΤΕΟ)

Παγκόσμια φρίκη έχουν προκαλέσει εικόνες από νοσοκομείο στην Ινδία, όπου οι σοροί των νεκρών από κορωνοϊό παραμένουν σε κρεβάτια δίπλα σε ασθενείς.
Τα πλάνα σύμφωνα με τον Guardian προέρχονται από το νοσοκομείο στη Sion στο Μουμπάι. Σε αυτά διακρίνονται τα πτώματα τυλιγμένα σε μαύρο πλαστικό και δίπλα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία. Όπως τονίζει το δημοσίευμα, οικογένειες που φροντίζουν τους ασθενείς φαίνονται επίσης να κινούνται στον θάλαμο με τις σορούς να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.


Οι εικόνες προκάλεσαν δημόσια κατακραυγή καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν εκφράσει φόβους ότι ορισμένα κρατίδια μπορεί να κατακλυστούν στην περίπτωση που υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων.
Την ίδια ώρα τα επίσημα στοιχεία της Ινδίας για τον κορωνοϊό παραμένουν χαμηλά σε σύγκριση με την κλίμακα της πανδημίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αν λάβει μάλιστα κανείς υπόψιν το μέγεθος του πληθυσμού της χώρας.
Ο επικεφαλής του νοσοκομείου, Pramod Ingale, κατηγόρησε τις οικογένειες των νεκρών για την αποτυχία να πάρουν τις σορούς των αγαπημένων τους προσώπων, και είπε ότι τα πτώματα παρέμειναν στον θάλαμο επειδή το νεκροτομείο ήταν γεμάτο. Ο Ingale είπε ότι οι κανόνες δεν ήταν σαφείς σχετικά με το τι πρέπει να κάνει το νοσοκομεία με τις σορούς που έμειναν στα αζήτητα.
Πάντως, σύμφωνα με τους κανονισμούς, το σώμα ενός ασθενούς Covid-19 πρέπει να απομακρυνθεί 30 λεπτά αφότου κηρυχθεί νεκρός.
Σύμφωνα με τον Bharmal, εάν οι οικογένειες αρνούνται να πάρουν τις σορούς, οι αξιωματούχοι των νοσοκομείων θα πήγαιναν στα σπίτια τους για να τους εξηγήσουν πως μπορούν να κάνουν με ασφάλεια μία κηδεία, και αν χρειαστεί να τους προσφέρουν στολές PPE.


Σύμφωνα με το Guardian πάντως, λίγες μέρες αφού κυκλοφόρησε το βίντεο από το νοσοκομείο Sion, έκαναν την εμφάνισή τους παρόμοιες εικόνες από το νοσοκομείο KEM στο Μουμπάι που δείχνουν ασθενείς με Covid-19 να βρίσκονται στον ίδιο θάλαμο με το σώμα ενός ασθενούς που είχε πεθάνει από τον ιό. Συγγενής μάλιστα είπε στον δημοσιογράφο που τραβούσε κρυφά πλάνα μέσα στο νοσοκομείο ότι η σορός βρισκόταν εκεί για λίγο χρονικό διάστημα.
Όπως περιγράφει το δημοσίευμα, το βίντεο έδειχνε έναν θάλαμο γεμάτο με ασθενείς και ιατρικό προσωπικό, αλλά και συγγενείς, που δεν τηρούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις, ενώ δεν υπήρχε απομόνωση για όσους ήταν ύποπτοι για μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό. Δύο ασθενείς μάλιστα εμφανίζονταν να μοιράζονται ένα κρεβάτι.