ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές Τουρκία: Ο Ερντογάν αναζητεί την αναβάπτισή του μέσα από τις προεδρικές κάλπες.

erntogan_toyrkia

 

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Τουρκίας έκαναν τις τελευταίες τους προεκλογικές συγκεντρώσεις χθες, τελευταία ημέρα πριν από την διεξαγωγή της διαδικασίας των προεδρικών εκλογών, με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος νικητής της αναμέτρησης, να λέει στους υποστηρικτές του να ετοιμαστούν για μια «νέα Τουρκία».

Οι πολίτες της Τουρκίας καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν, για πρώτη φορά άμεσα, τον επόμενο αρχηγό του κράτους για 5ετή θητεία. Μέχρι τώρα, ο πρόεδρος εκλεγόταν από το κοινοβούλιο.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του Ερντογάν εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσει τους άλλους δύο διεκδικητές του αξιώματος από τον πρώτο γύρο. Εάν χρειαστεί, η διεξαγωγή δεύτερου γύρου θα γίνει αργότερα εντός του μήνα.

«Αύριο, Θεού θέλοντος, θα εγκαθιδρυθεί μια νέα Τουρκία, ξανά μια ισχυρή Τουρκία θα γεννηθεί από τις στάχτες», είπε χθες ο Ερντογάν σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του στην Κόνια (Ικόνιο), στην κεντρική Ανατολία, μια περιοχή προπύργιο του κόμματός του.

Ο Ερντογάν, 60 ετών, πρόβαλε στην προεκλογική του εκστρατεία το έργο του κατά τα 11 και πλέον χρόνια που βρίσκεται στο θώκο του πρωθυπουργού (από τον Νοέμβριο του 2002), ιδίως την πορεία της τουρκικής οικονομίας, η οποία αναπτύχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ παρουσίασε τα σχέδιά του για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας, με τη θέσπιση μιας εκτελεστικής προεδρίας.

Ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, 71 ετών, είναι ο κοινός υποψήφιος του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Ο Ιχσάνογλου, πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ενός διακυβερνητικού διεθνούς θεσμού, τάσσεται αντίθετα με τον Ερντογάν υπέρ της διατήρησης του θεσμού της προεδρίας ως ενός συμβολικού αξιώματος με ενοποιητικό χαρακτήρα?όπως συνέβη με τη θητεία του απερχόμενου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, 41 ετών, ο υποψήφιος των Κούρδων, ελπίζει να αντλήσει ψήφους από την τουρκική αριστερά, καθώς το πρόγραμμά του επικεντρώνεται στην προώθηση φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ντεμίρτας, ο πρώτος Κούρδος ο οποίος διεκδικεί το αξίωμα, τάσσεται επίσης υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, ζήτημα το οποίο συνεχίζει να αποτελεί ταμπού στην Τουρκία. Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του ελπίζουν ότι θα συγκεντρώσει έως και το 10% των ψήφων.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ