ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη συνάντηση Σόιμπλε – Μέρκελ για την Ελλάδα και σενάριο περί διπλής αποχώρησης της Ελλάδας και της Κύπρου από το ευρώ

Επισήμως το Βερολίνο αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διεψεύσει την πληροφορία, καθώς προσπάθησε να κρατήσει κρυφή τη συνάντηση, Ωστόσο, γερμανοί δημοσιογράφοι γνωστοποίησαν την είδηση. 

Κυβερνητικές πηγές της Γερμανίας τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εταίρους, ενόψει του Eurogroup , αναμένονται δύσκολες και σκληρές, ενώ το Βερολίνο επιμένει να θέτει ως δέουσα λύση την παράταση του ισχύοντος προγράμματος. Νωρίτερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε απαιδιόδοξος για την εξέλιξη των συνομιλιών, τονίζοντας ότι δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας. 

Πληροφορίες από τη Γερμανία αναφέρουν ότι σε περίπτωση που εγκριθεί η παράταση του προγράμματος, αυτό θα πρέπει να περάσει από τη γερμανική Βουλή και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα επιχειρήσει να πείσει τα κόμματα και κυρίως της Μέρκελ που εκφράζει ενστάσεις, να το ψηφίσουν. 

Διπλή αποχώρηση της Ελλάδας και της Κύπρου από το ευρώ

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις συνεχίζονται προς την ελληνική κυβέρνηση, με τη συζήτηση για Grexit να επανέρχεται ζωηρά στο προσκήνιο των γερμανικών ΜΜΕ. Το Spiegel δημοσιεύει το ακραίο σενάριο περί διπλής αποχώρησης της Ελλάδας και της Κύπρου από το ευρώ, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμη από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με προσομοιώσεις που έχουν γίνει, αναφέρει το Spiegel, το ενδεχόμενο αποχώρησης και των δύο χωρών από τη ζώνη του ευρώ είναι διαχειρίσιμο για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, αν και πιο πιθανό θεωρείται, σε περίπτωση Grexit, η Κύπρος να λάβει κάποια πρόσθετη ενίσχυση και να διατηρηθεί στο ευρώ.

Σε προδημοσίευση του άρθρου, το Spiegel παρουσιάζει δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, για τις πιθανές συνέπειες μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. 

“Μία αποχώρηση της Ελλάδας θα ήταν η ακριβότερη από όλες τις πιθανές λύσεις”, αναφέρει ο Ρέγκλινγκ στο γερμανικό περιοδικό. “Τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης”, προσθέτει.