ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα: Οι επιστήμονες θεωρούν, ότι βρήκαν το «σημείο μηδέν». Ένα δίχρονο αγόρι, ο πρώτος ασθενής, από τον οποίο ξεκίνησε η εξάπλωση.

λιβερια- εμπολα

Ένα αγόρι μόλις δύο ετών από το χωριό Guéckédou, στη νοτιοανατολική Γουϊνέα, θεωρούν οι επιστήμονες, ότι είναι ο πρώτος ασθενής από τον οποίο ξεκίνησε η εξάπλωση του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα. Το αγόρι  ασθένησε με πυρετό, εμετούς και διάρροια και λίγο αργότερα πέθανε στο τοπικό νοσοκομείο στις 6 Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά  ακολούθησαν στο θάνατο, η μητέρα του, η τριών ετών αδελφή του και η γιαγιά του, ενώ από το ίδιο διάστημα ασθένησε και ένας εργαζόμενος του νοσοκομείου, που κατάγεται από το ίδιο χωριό με την οικογένεια.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», αφού πρώτα μίλησαν με ασθενείς που υποψιάζονται ότι έχουν νοσήσει με την ασθένεια, με συγγενείς ασθενών και με κατοίκους των χωριών που έχουν παρουσιαστεί περιστατικά του Έμπολα.

Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο χωριό βρίσκεται σε τοποθεσία – σταυροδρόμι, μεταξύ των τριών χωρών που παρουσιάζουν έξαρση στην ασθένεια, δηλαδή Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε και Γουϊνέα.

O επικεφαλής της ιατρικής μελέτης, Sylvain Baize, δήλωσε στην εφημερίδα New York Times, ότι είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να εξηγήσουν πώς ένα τόσο μικρό παιδί υπήρξε ο πρώτος ασθενής του θανατηφόρου ιού.

Μια πιθανή εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες για το πώς μολύνθηκε από τον Έμπολα το δίχρονο αγόρι, είναι από ωμό κρέας νυχτερίδας ή από φρούτα που είχαν μολυνθεί με περιττώματα νυχτερίδας.