ΔΙΕΘΝΗ

Ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: «Πράσινο φως» ανάβει η Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα (10/7) στο Βίλνιους σε μια προσπάθεια να αρθούν τα τουρκικά εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Έφτασε η ώρα η Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει σε μια θετική έκβαση των συνομιλιών εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που ξεκινά την Τρίτη στη λιθουανική πρωτεύουσα.

Η ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ είναι κοντά, τόνισε, μετά από μια συνάντηση που είχε με αντιπροσώπους από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Πολύ κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ όπως όλα δείχνουν βρίσκεται η Σουηδία με Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας πιθανότατα να δίνεται το «πράσινο φως» και από την Τουρκία. «Η Σουηδία εξακολουθεί να ελπίζει στην έγκριση της Τουρκίας, αλλά η τελική απόφαση εναπόκειται στην Άγκυρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τόμπιας Μπίλστρομ , μετά την συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του και τον αρχηγό του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.