ΔΙΕΘΝΗ

Επιχείρηση απεγκλωβισμού Αμερικανών ομήρων στη Συρία είχε κάνει ο Λευκός Οίκος – Γιατί ναυάγησε η επιχείρηση – Γιατί το αποκαλύπτουν τώρα

πεζοναυτες

 

Επιχείρηση για τη διάσωση απαχθέντων από το Ισλαμικό Κράτος Αμερικανών πολιτών, μεταξύ των οποίων εκτιμάται ότι ήταν και ο δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ, πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αίσιο τέλος.

Όπως ανέφερε η σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα αντιτρομοκρατίας, Λάιζα Μόνακο, «νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για μια επιχείρηση για τη διάσωση αμερικανών πολιτών που έχουν απαχθεί και κρατούνται παρά τη θέλησή τους από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία».

«Η αμερικανική κυβέρνηση πίστευε πως είχε αρκετές πληροφορίες και, όταν παρουσιάσθηκε η ευκαιρία, ο πρόεδρος εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να αρχίσει γρήγορα μια επιχείρηση με στόχο να βοηθηθούν οι συμπατριώτες μας», σημείωσε η ίδια. Ωστόσο, πρόσθεσε, η επιχείρηση απέτυχε «επειδή οι όμηροι δεν ήταν παρόντες» στο σημείο που είχε εντοπισθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το Πεντάγωνο δεν διευκρινίζουν πάντως την ταυτότητα ή τον αριθμό των ομήρων τους οποίους αφορούσε η επιχείρηση. «Δεδομένης της ανάγκης να προστατευθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες του στρατού μας, δεν θα αποκαλύψουμε καμιά λεπτομέρεια», εξήγησε η Μόνακο. Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δημοσιοποιούν μια επιχείρηση αυτού του τύπου στο συριακό έδαφος από την αρχή της σύγκρουσης το Μάρτιο του 2011.

REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE CONTENT OF THIS VIDEO, WHICH HAS BEEN OBTAINED FROM A SOCIAL MEDIA WEBSITE.    A masked Islamic State militant holding a knife speaks next to man purported to be U.S. journalist James Foley at an unknown l

Σύμφωνα με την Washington Post, η οποία επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην κυβέρνηση Ομπάμα, ο Τζέιμς Φόλεϊ ήταν ανάμεσα στους ομήρους, στην απελευθέρωση των οποίων στόχευε η επιχείρηση. Ένας από τους Αμερικανούς κομάντος τραυματίσθηκε στη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, νωρίτερα πως οι ΗΠΑ «δεν είχαν ποτέ πρόθεση να αποκαλύψουν αυτή την επιχείρηση». «Αποφασίσαμε να την δημοσιοποιήσουμε σήμερα, όταν έγινε σαφές πως ένας ορισμένος αριθμός μέσων ενημέρωσης ετοιμαζόταν να αποκαλύψει αυτή την επιχείρηση και εμείς δεν θα είχαμε άλλη επιλογή παρά να παραδεχθούμε την ύπαρξή της», διευκρίνισε.