ΔΙΕΘΝΗ

Επικύρωσε τη συμφωνία του Brexit η βρετανική Βουλή

Με μεγάλη πλειοψηφία (358 ψήφοι υπέρ και 234 κατά) εγκρίθηκε από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων – το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο εισηγήθηκε η κυβέρνηση Τζόνσον.

Με βάση το νομοσχέδιο, το ΗΒ θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 11 το βράδυ (τοπική ώρα) της 31ης Ιανουαρίου 2020.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, δεδομένης της ευρείας πλειοψηφίας που εξασφάλισε το κυβερνών Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

Πλέον το βρετανικό κοινοβούλιο θα κλείσει για τις γιορτές των Χριστουγέννων και θα συνεχίσει τη διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου, στις επιτροπές, στις αρχές Ιανουαρίου 2020.

«Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε και να απορρίψουμε τις παλιές ετικέτες του Leave και του Remain» ανέφερε κατά την ομιλία του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κορμπίν έκανε λόγο για «απερίσκεπτο» νομοσχέδιο που θα διχάσει την κοινωνία.

Το ν/σ περιλαμβάνει κατατέθηκε σχετικά αλλαγμένο μετά τη νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές. Περιλαμβάνει την απαγόρευση της επέκτασης της μετα-Brexit μεταβατικής περιόδου πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020, την αφαίρεση από το κοινοβούλιο αποφασιστικού λόγου για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία ΗΒ – ΕΕ, αλλά δεν περιλαμβάνει και τις εγγυήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα που είχε προσθέσει πριν τις εκλογές ο Μπόρις Τζόνσον για να δελεάσει βουλευτές των Εργατικών να στηρίξουν τη συμφωνία.

Πηγή: Reporter.gr