ΔΙΕΘΝΗ

«Έσπασε τη σιωπή της» η Μέρκελ για την Ουκρανία

«Σπάζοντας για πρώτη φορά τη σιωπή της», η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε σθεναρά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στην πρώτη δημόσια ομιλία της μετά την αποχώρησή της από την εξουσία τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Λέγοντας ότι δεν ήθελε να δώσει συμβουλές από το περιθώριο, η Μέρκελ περιέγραψε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως έναν «βάρβαρο επιθετικό πόλεμο» που αποτέλεσε μια «μεγάλη καμπή» και την πιο «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η αλληλεγγύη μου είναι στην Ουκρανία, η οποία δέχθηκε επίθεση από τη Ρωσία», είπε η πρώην ηγέτης της Γερμανίας σε εκδήλωση γερμανικών συνδικάτων στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα είναι αδιαμφισβήτητο.

Η Μέρκελ, η οποία ηγήθηκε της Γερμανίας για 16 χρόνια, δέχεται έντονες επικρίσεις τους τελευταίους μήνες για την ιστορία των φιλικών της σχέσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και το ιστορικό της επέκτασης των οικονομικών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Πολλοί την επικρίνουν για την αύξηση της εξάρτησης της Γερμανίας από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, ιδιαίτερα με την εγκατάσταση του πρώτου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream. Ήταν επίσης η κινητήρια δύναμη πίσω από τον πλέον ανενεργό αγωγό Nord Stream 2, τον οποίο ο διάδοχός της Όλαφ Σολτς διέκοψε λίγο πριν ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Μέρκελ δεν απάντησε άμεσα σε αυτές τις επικρίσεις. Λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της από τη Ρωσία, εξέδωσε μια σύντομη δήλωση λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Όμως η σιωπή της από τότε έχει εξοργίσει πολλούς επικριτές, οι οποίοι την κατηγορούν ότι διατήρησε την επικοινωνία με τον Πούτιν ακόμη και μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στην Ουκρανία το 2014 και τις εισβολές στην ανατολική Ουκρανία, που προκάλεσαν κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία.