ΔΙΕΘΝΗ

Εξερράγη το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη

Το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη εξερράγη αργά χθες το βράδυ, Κυριακή 20 Δεκεμβρίου. Η έκρηξη ξεκίνησε λίγο μετά τις 9.30 μ.μ. τοπική ώρα, μέσα στον κρατήρα Halema’uma’u, σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα (USGS).

Αν και είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στη Γη καθώς εκτοξεύει συχνά λάβα από τις ρωγμές του, η πρόσφατη έκρηξη ήταν πολύ πιο έντονη.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, το Παρατηρητήριο Ηφαιστείου της Χαβάης (HVO) κατέγραψε ποσοστά παραμόρφωσης εδάφους και σεισμικών δονήσεων στην κορυφή του ηφαιστείου Κιλαουέα και στην άνω ανατολική ζώνη ρήγματος, που ξεπέρασαν τα επίπεδα από την έκρηξη του 2018», ανέφερε το παρατηρητήριο σε δήλωσή του την Κυριακή.

Λίγο μετά τις 9:30 μ.μ. τοπική ώρα, το παρατηρητήριο εντόπισε μια λάμψη στον κρατήρα του ηφαιστείου, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η έκρηξη. Στη συνέχεια, άνοιξαν ρωγμές στα τοιχώματα του κρατήρα, ο οποίος ήταν γεμάτος με νερό. Η καυτή λάβα πέρασε από τις ρωγμές και χύθηκε στο νερό, κάνοντας το να βράσει. Από την βόρεια σχισμή του κρατήρα ξεχύθηκαν μεγάλες ποσότητες λάβας, που έφταναν μέχρι και τα 50 μέτρα ύψος.

Περίπου μια ώρα αργότερα, στις 10:36 μ.μ. τοπική ώρα, ένας σεισμός μεγέθους 4,4 έπληξε το έδαφος κάτω από τη νότια πλευρά του ηφαιστείου. Το επίκεντρο του σεισμού είχε βάθος περίπου 6 χιλιόμετρα και εντοπίστηκε περίπου 14 χλμ. νότια του Δάσους Φερν, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης.

Τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με το HVO, περισσότεροι από 30 σεισμοί μεγέθους 4 ή περισσότερων βαθμών έχουν πλήξει τη νότια πλευρά του ηφαιστείου, με τους περισσότερους από αυτούς να προκαλούνται από την απότομη κίνηση του νότιου πλευρού καθώς αυτό κινείται νοτιοανατολικά πάνω από τον ωκεανικό φλοιό.

«Το HVO συνεχίζει να παρακολουθεί το ηφαίστειο καθώς η κατάσταση εξελίσσεται ταχύτατα μετά την βραδινή έκρηξη», δήλωσε ο David Phillips, επιστήμονας του HVO.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στη Χονολουλού, προειδοποίησε για πτώση τέφρας από το ηφαίστειο και για αυτό οι κάτοικοι των γύρω των περιοχών έχουν ειδοποιηθεί να μείνουν στα σπίτια τους, αποφεύγοντας την μετακίνηση σε εξωτερικούς χώρους, καθώς η υπερβολική έκθεση στην τέφρα είναι ερεθιστική για τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα. Αν και οι πτήσεις δεν έχουν σταματήσει, η περιοχή έχει σημανθεί ως «κόκκινη».

Την τελευταία φορά που είχε ξεσπάσει το ηφαίστειο ήταν το 2018 ενώ τους τελευταίους μήνες έχει δείξει αρκετά σημάδια υπόγειας δραστηριότητας.

ΠΗΓΗ: Livescience