ΔΙΕΘΝΗ

«Φαρμακερά βέλη» από τον διεθνή Τύπο για την εκλογή Τραμπ: «Ο φόβος έγινε πραγματικότητα»

Η αμηχανία κυριάρχησε στους περισσότερους τίτλους του διεθνούς Τύπου, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Δεν έλειψαν οι εμπνευσμένοι τίτλοι και η απορία για το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Τις περισσότερες εντυπώσεις μάλλον έκλεψε το πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τραμποκάλυψη». Οι τίτλοι των New York Times και της Washington Post αποτύπωναν το αποτέλεσμα, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα αναλυτικοί. Κατέγραψαν: «Ο θρίαμβος του Τραμπ».

Η Wall Street Journal κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Ο πρόεδρος Τραμπ». Η Daily News συμβολικά αναποδογύρισε την αμερικανική σημαία.

H βρετανική Guardian κατέγραψε πως ο Τραμπ ξεπέρασε τις προσδοκίες, σε μια νύχτα  που ήταν δραματική για τους Δημοκρατικούς. Ο Independent στην ηλεκτρονική του έκδοση είχε μια ερώτηση: Ο Τραμπ πρόεδρος;

Η γερμανική  Frankfureter allgmeine Zeitung έγραψε  «Ο εκδικητής στον Λευκό Οίκο», σημειώνοντας πως «ο φόβος έγινε  πραγματικότητα» Η οικονμική εφημερίδα Handelsblatt έκανε λόγο για  κατάρρευση του δείκτη του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης και σημείωσε:  «Ο Τραμπ θριαμβεύει και κάνει τον κόσμο να τρέμει».

Η ιταλική La Stampa είναι λιγότερο απαισιόδοξη, σε άλλο μήκος κύματος, γράφει: «Τραμπ, ένας τυφώνας οργής και δυσαρέσκειας». Η γαλλική Le Monde σημειώνει: «Η νίκη της οργής», υποστηρίζοντας πως η νίκη του «Τραμπ θα ενδυναμώσει τα κινήματα και τους λαϊκιστές ηγέτες σε όλον τον κόσμο». 

Το Bloomberg γράφει πως Ο Τραμπ θα καταργήσει τη σημαντική κληρονομιά του Ομπάμα και πως θα δώσει δώρο 6,2 τρισ. δολάρια στο πιο πλούσιο 1%.