ΔΙΕΘΝΗ

Financial Times: Η Ελλάδα έτοιμη για μεγάλα deals με κρατικές κινεζικές εταιρείες

china

«Έτοιμη για μεγάλα deals με κρατικές κινεζικές εταιρείες είναι η Ελλάδα» τιτλοφορείται εκτενές ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα των Financial Times που υποστηρίζει ότι «Από θαλάσσης και αέρος, η Ελλάδα εξυπηρετεί τις φιλοδοξίες της Κίνας να επεκτείνει την οικονομική της δραστηριότητα στην Ευρώπη»

«Η Ελλάδα είναι πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία σε όρους ιδιωτικών κινεζικών επενδύσεων και επιχειρηματικής δραστηριότητα…

Οι κρατικές εταιρείες της Κίνας δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη στρατηγική που υπαγορεύεται από πολιτικά κριτήρια», υπογραμμίζει στους FT Κινέζος σύμβουλος επιχειρήσεων στην Αθήνα. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στο ενδιαφέρον των Κινέζων για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προσθέτοντας ότι «αναμένεται ότι η κρατική κατασκευαστική εταιρεία της Κίνας State Construction Engineering Corporation θα συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι της Κρήτη, ενώ η κρατική Fujian Shipbuilding που ελέγχει τρία ναυπηγεία στην Κίνα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας που διαθέτουν εξειδικευμένες εγκαταστάσεις και καταρτισμένο προσωπικό.

«Η ναυτιλία είναι το ισχυρό χαρτί της Ελλάδας», γράφουν οι FT. «Ελληνικά πλοία μεταφέρουν το 60% των πρώτων υλών που εισάγει η Κίνα και οι Έλληνες εφοπλιστές ναυπηγούν πλοία στα κινεζικά ναυπηγεία….Τον Ιούνιο, υπεγράφησαν συμφωνίες ναυπήγησης πλοίων ύψους 3,2 δις. δολαρίων μεταξύ των δυο χωρών, που θα χρηματοδοτηθούν από την κρατική China Development Bank”.

Σημειώνεται τέλος ότι υπάρχει έντονη φημολογία ότι κάποιος από τους μεγάλους αερομεταφορείς της Κίνας θα δημιουργήσει κόμβο (hub) στην Αθήνα για την εξυπηρέτηση των Κινέζων ταξιδιωτών που κατευθύνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ζητούμενο είναι η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με το Πεκίνο και τη Σαγκάη που θα έδινε ισχυρή ώθηση στον τουρισμό