ΔΙΕΘΝΗ

Φόρο στους τουρίστες ετοιμάζει η Ισλανδία!

Ένας από τους πιο «καυτούς» αλλά και ακριβούς τουριστικούς προορισμούς, ετοιμάζεται να γίνει ελαφρώς ακριβότερος.
Με δεδομένο ότι η τουριστική κίνηση συνεχώς αυξάνεται η κυβέρνηση της Ισλανδίας εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας στον τουριστικό κλάδο.

«Ο τουριστικός κλάδος αλλά και όλοι μας θα πρέπει να προσέξουμε να μην πέσουμε θύμα της επιτυχίας μας», τόνισε ο Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir, υπουργός Τουρισμού της χώρας.

Η πτώση του νομίσματος αλλά και η «παρουσία» της χώρας στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Game of Thrones βοήθησε ώστε να υπάρξει έκρηξη της τουριστικής κίνησης, με τους τουρίστες που εκτιμάται ότι θα επισκεφθούν τη χώρα φέτος να φθάνουν στα 2,3 εκατ. από 490.000 που ήταν το 2010. Πρόκειται για… πλημμύρα τουριστών, εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η Ισλανδία έχει πληθυσμό 340.000, ενώ εκτιμάται ότι οι τουρίστες θα «αφήσουν» 560 δισ. κορόνες (περί των 5,1 δισ. δολαρίων) εντός του έτους.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Τουρισμού θεωρεί ότι η… επέλαση των τουριστών μπορεί να καταστρέψει συγκεκριμένες περιοχές, καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα ορθής διαχείρισης τόσων ανθρώπων και η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

Με δεδομένα τα παραπάνω προβλήματα η κυβέρνηση συνασπισμού εξετάζει τη λήψη μίας σειράς μέτρων, μεταξύ των οποίων οι τουριστικές εταιρείες να πληρώνουν προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε συγκεκριμένες περιοχές ή δραστηριότητες. Ο φόρος στα ξενοδοχεία απέφερε έσοδα 400 εκατ. κορώνες το 2016 και εκτιμάται ότι φέτος αυτά θα φθάσουν στα 1,2 δισ. κορώνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει νόμο βάσει του οποίου κάθε τουρίστας θα έπρεπε να πληρώνει έξτρα φόρο 14 δολαρίων προκειμένου να εισέλθει στη χώρα.

Η νυν κυβέρνηση εξετάζει, εκ νέου, αυτό το ενδεχόμενο, με τον υπουργό Τουρισμού να υποστηρίζει ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.