ΔΙΕΘΝΗ

Φράγμα Καχόβκα: Εικόνες χάους από τις πλημμύρες – Αυξάνονται οι άστεγοι, κίνδυνοι ασθενειών

Όσο περνάει η ώρα από την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα, τόσο περισσότερο ξεδιπλώνεται η έκταση της καταστροφής.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας κατέστησε γνωστό ότι η ζημιά στο φράγμα Καχόβκα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 29 πόλεις και χωριά κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου. Ο Ιχόρ Κλιμένκο τόνισε ότι περίπου οι μισές από τις πληγείσες περιοχές βρίσκονται στην ουκρανική πλευρά του ποταμού και οι υπόλοιπες κατά μήκος της κατεχόμενης από τη Ρωσία αριστερής όχθης.

Ο Ολεξάντρ Προκούντιν -επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στη Χερσώνα– δήλωσε ότι η Ουκρανία εκκένωσε περίπου 1.700 ανθρώπους από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Η καταστροφή του φράγματος θα πλημμυρίσει δεκάδες χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης στη νότια Ουκρανία και θα μπορούσε να μετατρέψει τουλάχιστον 500.000 εκτάρια γης που έχουν μείνει χωρίς άρδευση σε «έρημους», δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχει 33 εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, επομένως σχεδόν το 2% αυτής της περιοχής ενδέχεται να απειλείται.

Η Ουκρανία, σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός και εξαγωγέας σιτηρών, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διέπραξε ένα έγκλημα πολέμου, ανατινάζοντας το φράγμα της Σοβιετικής εποχής, το οποίο τροφοδοτούσε έναν υδροηλεκτρικό σταθμό και είχε καταληφθεί από τη Ρωσία. Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει εκτιμήσει ότι περίπου 42.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες που αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες ώρες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η κατάρρευση του φράγματος άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Για «καταστροφή» μιλάει ο Πούτιν

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο φράγμα Καχόβκα ως μια «περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή» κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ταυτόχρονα, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πάτρουσεφ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ «φέρουν την ευθύνη» για την καταστροφή του φράγματος. Πρόσθεσε ότι οι χώρες αυτές «συντονίζουν τις δραστηριότητες της Ουκρανίας» και ως εκ τούτου «έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τους βομβαρδισμούς».

Το φράγμα έσπασε νωρίς το πρωί της Τρίτης, στέλνοντας χείμαρρους νερού σε μεγάλες εκτάσεις στην Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας.

Οι κάτοικοι έτρεχαν στους πλημμυρισμένους δρόμους, κρατώντας παιδιά στους ώμους τους, σκυλιά στα χέρια και αντικείμενα σε πλαστικές σακούλες, ενώ οι διασώστες χρησιμοποίησαν λαστιχένιες βάρκες για να ερευνήσουν περιοχές όπου τα νερά έφτασαν πάνω από το ύψος του κεφαλιού.

«Αν το νερό ανέβει για άλλο ένα μέτρο, θα χάσουμε το σπίτι μας», είπε ο Ολεξάντρ Ρέβα, ο οποίος μετέφερε οικογενειακά υπάρχοντα στο εγκαταλελειμμένο σπίτι ενός γείτονα σε ψηλότερο έδαφος.

Μια στέγη ενός σπιτιού φαινόταν να παρασύρεται στον φουσκωμένο ποταμό Δνείπερο.

Η καταστροφή του φράγματος συμπίπτει με την επικείμενη αντεπίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις, που θεωρείται η επόμενη μεγάλη φάση του πολέμου.