ΔΙΕΘΝΗ

Φρίκη! 19 έμβρυα βρέθηκαν νεκρά στην Ινδία

Η έρευνα για το θάνατο μιας 26χρονης στην Ινδία, η οποία είχε υποβληθεί σε παράνομη άμβλωση, οδήγησε στην ανακάλυψη 19 νεκρών θηλυκών εμβρύων κοντά σε ένα νοσοκομείο στην Πολιτεία Μαχαράστρα στη δυτική Ινδία.

 

 

Ο προγεννητικός έλεγχος για τον εντοπισμό του φύλου του εμβρύου απαγορεύεται στην Ινδία, μια χώρα 1,25 δισεκατομμυρίου κατοίκων, προκειμένου οι γονείς που επιθυμούν αγόρια να μην μπορούν να προχωρούν σε άμβλωση, αν το έμβρυο που κυοφορεί η γυναίκα είναι θηλυκό.

Οι Ινδοί προτιμούν τα αγόρια καθώς θεωρούν ότι μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά στην οικογένεια καθώς μπορούν να εργαστούν. Αντίθετα, τα κορίτσια θεωρούνται οικονομικό βάρος για τις οικογένειες, κυρίως εξαιτίας της σημαντικής προίκας που θα πρέπει να δοθεί για να παντρευτούν.

Ακτιβιστές επισημαίνουν ότι η ανακάλυψη των νεκρών εμβρύων αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι οι αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων είναι ιδιαίτερα συχνές στην Ινδία, παρά τις εκστρατείες ενημέρωσης. Και παρά τη νομοθεσία οι προγεννητικοί έλεγχοι για το φύλο του εμβρύου είναι κοινή πρακτική, κυρίως στις φτωχές περιοχές της υπαίθρου. Σε πολλές περιοχές της Ινδίας μάλιστα οι άνδρες είναι πολύ περισσότεροι από τις γυναίκες.

«Εντοπίσαμε 19 έμβρυα και προσπαθούμε να συλλάβουμε τον γιατρό που έχει διαφύγει. Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα παράνομο κύκλωμα αμβλώσεων. Έχουμε συλλάβει τον άνδρα της γυναίκας και έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουμε τον γιατρό», δήλωσε ο Ντατατράι Σίντε, αξιωματούχος της αστυνομίας της περιοχής Σάνγκλι.

Τον Ιούνιο του 2009 15 θηλυκά έμβρυα είχαν εντοπιστεί σε αποχετευτικό αγωγό στην περιοχή Μπιντ της Πολιτείας Μαχαράστρα.

«Είναι τρομακτικό. Η θανάτωση θηλυκών εμβρύων στην Ινδία έχει λάβει διαστάσεις γενοκτονίας. Αυτή η υπόθεση αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να προτιμούν τα αγόρια και ότι τα κορίτσια είναι ακόμη ανεπιθύμητα», δήλωσε ο δρ Γκάνες Ραλ, ο οποίος μάχεται για την προστασία των κοριτσιών.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011 στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έως και 12 εκατομμύρια θηλυκά έμβρυα έχουν εξοντωθεί στην Ινδία.

Σύμφωνα με την τελευταία εθνική απογραφή που έγινε το 2011 υπάρχουν 940 γυναίκες για κάθε 1.000 άνδρες. Πρόκειται για μια μικρή βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή, μία δεκαετία νωρίτερα: τότε η αναλογία ήταν 933 γυναίκες για κάθε 1.000 άνδρες.