ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Διαλύεται το Σοσιαλιστικό κόμμα -Ο Μανουέλ Βαλς στηρίζει τον Μακρόν

Σαν βόμβα έσκασε στη Γαλλία η δήλωση του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς ότι δεν θα στηρίξει τον επίσημο υποψήφιο του κόμματός του για την προεδρία, Μπενουά Αμόν. 

 

 

 

 

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι παραμένει «ένας άνθρωπος της αριστεράς, ένας προοδευτικός πολιτικός, ένας σοσιαλ-δημοκράτης», αιτιολόγησε την στήριξή του στον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν: «Δεν πρόκειται για συμμαχία, είναι απλώς μια υπεύθυνη τοποθέτηση. Θέλω να αποφύγω τον κίνδυνο νίκης του Εθνικού Μετώπου και της Μαρίν Λεπέν», δήλωσε, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, σε γαλλικό ραδιόφωνο.

Ο Μανουέλ Βαλς αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «το Σοσιαλιστικό κόμμα είναι διχασμένο ανάμεσα σε δύο υποψηφίους», του Εμμανουέλ Μακρόν και του Μπενουά Αμόν.

«Τίποτα δεν είναι πια όπως πριν. Χρειάζεται ένα ξεκαθάρισμα», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.

Μακρόν: Τον ευχαριστώ

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Εμμανουέλ Μακρόν αντέδρασε στις δηλώσεις του Μανουέλ Βαλς και στην υποστήριξή του. «Τον ευχαριστώ», είπε και πρόσθεσε ότι θα είναι «ο εγγυητής της ανανέωσης των προσώπων».

Μπενουά Αμόν: Θλίψη, απογοήτευση

Θέση απέναντι στο «άδειασμα» του πρώην πρωθυπουργού στο πρόσωπό του πήρε και ο επίσημος υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος, Μπενουά Αμόν. Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως «μαχητή», ο Αμόν αναγνώρισε ότι αισθάνεται «θλίψη και απογοήτευση» στην ιδέα ότι ο Βαλς στηρίζει τον αντίπαλό του.

«Εγώ δεν είμαι υποψήφιος για να μιλάω για το σήριαλ του κ. Βαλς. Είμαι εδώ για να μιλήσω στους Γάλλους για τα προβλήματά τους», πρόσθεσε.

Απαντώντας και σε άλλα στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος που εκφράζουν αμφιβολίες για την υποψηφιότητά του, ο Μπενουά Αμόν είπε:

«Ηξερα όταν κέρδισα τις εσωκομματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού κόμματος, αρνούμενος τις λύσεις αυτών που απέτυχαν, ότι όσοι απέτυχαν δεν θα με βοηθούσαν», αφήνοντας έτσι αιχμές εναντίον της πολιτικής του Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού του Μανουέλ Βαλς.

 

«Το Σοσιαλιστικό κόμμα εκρήγνυται»

Στο γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η ανακοίνωση του Μανουέλ Βαλς υπέρ του Εμμανουέλ Μακρόν θα προκαλέσει την «έκρηξη και διάλυση» του Σοσιαλιστικού κόμματος, όπως δήλωσε ο βουλευτής Alexis Corbière.

«Το Σοσιαλιστικό κόμμα αποσυντίθεται»

Ο γενικός γραμματέας του συντηρητικού κόμματος Ρεπουμπλικανοί εκτίμησε ότι ο Σοσιαλιστικό κόμμα «αποσυντίθεται», μετά την στήριξη πολλών κορυφαίων στελεχών του και υπουργών στο πρόσωπο του Εμμανουέλ Μακρόν και όχι στο πρόσωπο του επίσημου υποψηφίου του κόμματος, Μπενουά Αμόν.

Ο Bernard Accoyer δήλωσε ότι Μακρόν και Βαλς «είναι ιδεολογικά σύμμαχοι, είναι ανταγωνιστές που δίνουν μάχη εξουσίας, πρόκειται για «εγώ» που δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων».

«Δεν υπάρχει πια Σοσιαλιστικό κόμμα»

Στη Μασσαλία, ο σοσιαλιστής βουλευτής Mennucci δήλωσε ότι νιώθει «προδομένος» από την απόφαση του Μανουέλ Βαλς να στηρίξει τον Εμμανουέλ Μακρόν για την προεδρική εκλογή.

«Νιώθω προδομένος από έναν πρώην πρωθυπουργό τον οποίο στήριξα στην κυβέρνηση επί δύο χρόνια, παρότι διαφωνούσα σε πολλά θέματα. Ο Μανουέλ Βαλς δεν φαντάζεται την περιφρόνηση που προκαλεί στους σοσιαλιστές ψηφοφόρους με αυτή τη συμμαχία. Την ακούω κάθε μέρα: οι ψηφοφόροι μας είναι αηδιασμένοι από αυτές τις συμπεριφορές» είπε.

«Οτι ο Μανουέλ Βαλς δεν θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που είχε πάρει πριν την εσωκομματική εκλογή το ήξερα. Αλλά να ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει τον Εμμανουέλ Μακρόν, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πια Σοσιαλιστικό κόμμα. Ενα τόσο υψηλό πρόσωπο όπως ο πρώην πρωθυπουργός να εγκαταλείπει τον επίσημο υποψήφιο του Σοσιαλιστικού κόμματος σημαίνει άρνηση της πολιτικής.

Πώς θα ζητήσουμε μετά εμείς από τους ψηφοφόρους να σεβαστούν τη γραμμή; Δεν ζητάω να διαγραφεί ο Μανουέλ Βαλς από το Σοσιαλιστικό κόμμα, γιατί εδώ βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που δεν απλά η πειθαρχία. Είναι θέμα πολιτικής αρμονίας. Σήμερα δεν βλέπω πώς θα μπορούσα να καθήσω σε ένα Συνέδριο του Σοσιαλιστικού κόμματος και να είναι και ο Μανουέλ Βαλς εκεί.

Τι προσάπτει ακριβώς ο Βαλς στον Μπενουά Αμόν; Τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις; Είναι υποκρισία, γιατί αυτός ο ίδιος τον τραβάει προς τα κάτω. Αν ο Μπενουά Αμόν υποστηριζόταν από τους σοσιαλιστές, όλος ο κόσμος ξέρει ότι τα ποσοστά του θα ήταν μεγαλύτερα. Ο Βαλς μας προκαλεί ντροπή», πρόσθεσε.

«Ο Βαλς είναι ένας πυρομανής πυροσβέστης»

Ο σοσιαλιστής βουλευτής  Alexis Bachelay, υποστηρικτής του Μπενουά Αμόν, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Μανουέλ Βαλς είναι ένας «πυρομανής πυροσβέστης». «Προδίδοντας την πολιτική του οικογένεια και υποστηρίζοντας τον Εμμανουέλ Μακρόν και όχι τον Μπενουά Αμόν, ο κ. Βαλς ενισχύει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο», το οποίο τρέφεται με αυτό το θολό τοπίο, δήλωσε.

Ο κ.  Bachelay δήλωσε «έξαλλος» και είπε ότι οι δηλώσεις του Μανουέλ Βαλς είναι «εξαιρετικά συγκεχυμένες»: «Βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία και δεν μπορεί να εξηγήσει τη στάση του. Σήμερα πια κανένας δεν καταλαβαίνει την θέση του», είπε.

«Αυτή η στάση έχει μια λογική»

Σε αντίθετο κλίμα, ο βουλευτής François Loncle, υποστηρικτής του Μανουέλ Βαλς, δήλωσε ότι κι εκείνος θα στηρίξει τον Εμμανουέλ Μακρόν. «Υπάρχει μια λογική στην τοποθέτησή μας. Υπάρχει ένα ποσοστό 42% των ψηφοφόρων στην εσωκομματική εκλογή που δεν ψήφισαν τον Μπενουά Αμόν. Και ποτέ ο Μπενουά Αμόν δεν απευθύνθηκε σε εμάς. Αντίθετα, ο Αμόν έχασε χρόνο διαπραγματευόμενος με τον Οικολόγο Yannick Jadot και τον (νεοκομμουνιστή) Ζαν Λικ Μελανσόν», είπε.

«Αθλια προσπάθεια σαμποτάζ»

Ο σοσιαλιστής βουλευτής Mathieu Hanotin δήλωσε ότι η στήριξη Βαλς στον Εμμανουέλ Μακρόν «δεν ήταν έκπληξη». «Είναι η τελευταία πράξη μιας άθλιας προσπάθειας σαμποτάζ. Ο Βαλς υπερασπίζεται αποκλειστικά τα δικά του συμφέροντα» είπε.

Προς διαγραφή;

Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι όποιος βουλευτής δεν στηρίξει τον επίσημο υποψήφιο Μπενουά Αμόν, αλλά στηρίξει τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν, «προφανώς και θα διαγραφεί από το Σοσιαλιστικό κόμμα». Ωστόσο, ως αυτή τη στιγμή, καμία διαγραφή δεν έχει γίνει, παρά το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος έχουν δηλώσει δημόσια την υποστήριξή τους στον Εμμανουέλ Μακρόν.