ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Εκτός κινδύνου τα παιδιά που τραυματίστηκαν από την επίθεση στην παιδική χαρά

Καλά τα νέα για την κατάσταση της υγείας των παιδιών που τραυματίστηκαν στην επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Ανεσί, στις γαλλικές Άλπεις, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Όλα όσα μου έχουν πει είναι σε θετική κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, απαντώντας στην ερώτηση πυροσβέστη στη διάρκεια επίσκεψης στη νομαρχία του Ανεσί.

«Η υγεία τους έχει σταθεροποιηθεί», πρόσθεσε ο Μακρόν, που επισκέφθηκε το πρωί το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, όπου νοσηλεύονται τρία παιδιά.

Αναφέρθηκε στην περίπτωση μιας μικρής Βρετανίδας που «έχει ξυπνήσει, παρακολουθεί τηλεόραση, και αυτό είναι ήδη μια κακή ανάμνηση. Και ως εκ τούτου οι γιατροί ήταν πολύ σίγουροι», τόνισε ο Μακρόν.

Όσο για «τη μικρή Ολλανδή, που λαμβάνει ιατρική φροντίδα στη Γενεύη, πηγαίνει καλύτερα», σημείωσε ο Μακρόν. Σε ό,τι αφορά τον πιο σοβαρά τραυματισμένο ενήλικα, «έχει επίσης ξυπνήσει», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.

«Η επίθεση σε παιδιά είναι η πιο βάρβαρη επίθεση», πρόσθεσε, λέγοντας πως πήγε εκεί για να προσφέρει «την υποστήριξη όλου του έθνους στα παιδιά και τις οικογένειές τους».

Στο μεταξύ, το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως το κοριτσάκι από την Ολλανδία που είχε τραυματιστεί από την επίθεση στην παιδική χαρά είναι «εκτός κινδύνου».

«Με ανακούφιση μάθαμε πως η Ολλανδή που ήταν θύμα της επίθεσης με μαχαίρι χθες στο Ανεσί είναι εκτός κινδύνου«, δήλωσε ο Βόπκε Χούκστρα στο Twitter. Ο ίδιος διευκρίνισε πως η πρεσβευτής της Ολλανδίας στη Σουηδία, όπου νοσηλεύεται το κοριτσάκι, συναντήθηκε με έναν από τους γονείς του.

Παρατάθηκε η κράτηση του δράστη της επίθεσης

Παρατάθηκε η προσωρινή κράτηση του Αμπνταλμασίχ Χ., του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι, ανακοίνωσε η εισαγγελέας Λιν Μπονέ-Ματίς.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα, η κατάστασή του κρίθηκε «συμβατή με την προφυλάκιση» βάσει της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνη.

Είχε περάσει από την Ελλάδα

Σύμφωνα με τη μητέρα του, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο στις ΗΠΑ, όπου ζει εδώ και δέκα χρόνια, ο 32χρονος Σύρος είχε κάνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του στη Συρία, πριν διαφύγει από τη χώρα το 2011 εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου, και στη συνέχεια φθάσει στη Σουηδία μέσω της Τουρκίας και μετά της Ελλάδας.

Είναι γνωστό ότι είναι χριστιανός, ότι έχει ένα παιδί τριών ετών και ότι πήρε διαζύγιο πέρυσι έπειτα από χρόνια οικογενειακής ζωής. Η πρώην σύζυγός του είναι πρόσφυγας από τη Συρία, όπως και ο ίδιος, και έχει πάρει τη σουηδική υπηκοότητα.