Η Μαρίν Λεπέν επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη στιγμή αδυναμίας του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ο πέμπτος πρωθυπουργός του σε δύο χρόνια δυσκολεύεται να σχηματίσει κυβέρνηση.
Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς περνά στην αντεπίθεση, ζητώντας νέες εκλογές προκειμένου να αυξήσει την πίεση στους αντιπάλους του πρωθυπουργού Σεμπαστιάν Λεκορνού, ο οποίος πρέπει να περάσει τον προϋπολογισμό. Αυτό απειλεί τις προσπάθειες του Λεκορνού να εδραιώσει τη θέση του και ίσως ακόμη και την ίδια την εξουσία του Μακρόν.
Το κόμμα της στοχεύει να εκμεταλλευτεί τη μειωμένη ικανότητα του Μακρόν να διαμορφώνει την ατζέντα στη Γαλλία και να παρουσιαστεί ως η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Εδώ και μήνες, η Λεπέν είχε προβάλλει μετριοπάθεια, επιτρέποντας περιστασιακά στους βουλευτές της να προσφέρουν βοήθεια στους κεντρώους πρωθυπουργούς, ενώ καταδίκαζε την ακροαριστερά ως παράγοντα χάους. Τώρα, το κόμμα έχει εντοπίσει μια πολιτική ευκαιρία.
Οι βουλευτές της Λεπέν συνέβαλαν στην πτώση του Φρανσουά Μπαϊρού μετά από εννέα δύσκολους μήνες και στη συνέχεια απαίτησαν από τον Λεκορνού παραχωρήσεις που είναι απίθανο να προσφέρει.
Η πρώτη πρόκληση για τον Λεκορνού είναι να προτείνει έναν προϋπολογισμό που θα περάσει από την Εθνοσυνέλευση. Ο ίδιος προσπαθεί να προσελκύσει βουλευτές της μετριοπαθούς αριστεράς με την ελπίδα να σχηματίσει μια συμμαχία, αλλά αντιμετωπίζει μια δύσκολη αποστολή, δεδομένων των απαιτήσεών τους.
Εν τω μεταξύ, η Λεπέν δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να βοηθήσει, παρά τις εγκάρδιες σχέσεις της με τον Λεκορνού στο παρελθόν. Μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτή σε μια ψηφοφορία για την απομάκρυνσή του λόγω των προτάσεών του για τον προϋπολογισμό. Η σκληρότερη στάση της έχει ως στόχο να συνδέσει την προεδρία του Μακρόν με την παράλυση, εκμεταλλευόμενη τα παράπονα των ψηφοφόρων για πολιτικές όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία αυξάνει σταδιακά την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη έως το 2030.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι με το μέρος της: το 61% των ερωτηθέντων σε μια πρόσφατη έρευνα δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ της διάλυσης του κοινοβουλίου. Το ακροδεξιό RN, που είναι πλέον το μεγαλύτερο κόμμα στην Εθνοσυνέλευση, πιστεύει ότι μια πρόωρη ψηφοφορία θα μπορούσε να το φέρει πιο κοντά στην πλειοψηφία.
Για τη Λεπέν, το διακύβευμα είναι τόσο προσωπικό όσο και πολιτικό. Έχει ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης της για κατάχρηση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία της απαγορεύει να υποβάλει υποψηφιότητα για πέντε χρόνια. Έχει χαρακτηρίσει την απόφαση πολιτικά υποκινούμενη. Η απόφαση για την έφεση αυτή ενδέχεται να εκδοθεί πριν από το καλοκαίρι του 2026.
Μια εκστρατεία για πρόωρες εκλογές θα ανανεώσει το ενδιαφέρον του κοινού για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται. Θα μπορούσε να προσπαθήσει να θέσει υποψηφιότητα αψηφώντας τα δικαστήρια, απευθυνόμενη στην κοινή γνώμη και μετατρέποντας ουσιαστικά μια νομική μάχη σε πολιτική. Τα στελέχη του RN έχουν επίσης προτείνει την ιδέα της ψήφισης ενός νόμου αμνηστίας για να της ανοίξουν τον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές του 2027, εάν καταφέρουν να σχηματίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το Bloomberg, αυξάνει την πίεση στον Μακρόν και τον πρωθυπουργό του. Χλευάζοντας τον διορισμό του Λεκορνού ως «τελευταίο όπλο του Μακρονισμού», έχει υπονοήσει περαιτέρω κλιμάκωση αν το αδιέξοδο συνεχιστεί — συμπεριλαμβανομένων εκκλήσεων για την παραίτηση του προέδρου ή για δημοψήφισμα, σηματοδοτώντας μια νέα αλλαγή στην προσέγγισή της.