ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Γάλλοι που αρνούνται να εμβολιαστούν δεν θα μπαίνουν στα μέσα μεταφοράς

Αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει στη Γαλλία το σχέδιο «Green Passport», βάσει του οποίου οι πολίτες που αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, ενδέχεται να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Με την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού, Ζαν Καστέξ, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το νομοσχέδιο προτείνει την απαγόρευση «πρόσβασης σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή σε ορισμένες τοποθεσίες, καθώς και σε ορισμένες δραστηριότητες» για όσους δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έλαβαν «προληπτική θεραπεία» για την COVID-19, συμπεριλαμβανομένου ενός εμβολίου ή αρνητικής εξέτασης για τον κορωνοϊό.

Το νομοσχέδιο επικρίθηκε σκληρά από μέλη της αντιπολίτευσης, με τον εκπρόσωπο του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος «Εθνική Συσπείρωση» (RN πρώην «Εθνικό Μέτωπο»), Sebastien Chenu, να κατηγορεί την κυβέρνηση για «υγειονομική δικτατορία».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της «RN» Μαρίν Λεπέν, χαρακτήρισε το προτεινόμενο μέτρο ως «ουσιαστικά απολυταρχικό».

«Αυτό το νομοσχέδιο μπορεί να μην στοχεύει να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, αλλά θα αποτρέψει οποιονδήποτε που δεν συμμορφωθεί να έχει κοινωνική ζωή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών (LR) καταδίκασε επίσης το νομοσχέδιο, με τον Γκυγιάμ Πελτιέ να χαρακτηρίζει «αδιανόητο» ότι «οι αξιωματούχοι έχουν την εξουσία να αναστείλουν τις ελευθερίες μας χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Η Amelie de Montchalin, μέλος του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν, «Η Δημοκρατία Μπροστά», έσπευσε να απαντήσει στα πυρά, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο «δεν θα δώσει επιπλέον εξουσίες στην κυβέρνηση» ή «θα δημιουργήσει ένα αυταρχικό κράτος υγείας».

Το προσχέδιο νόμου αναμένεται πάντως να τεθεί σε ψηφοφορία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον μαζικό εμβολιασμό που θα αρχίσει την Κυριακή.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι πολίτες παραμένουν επιφυλακτικοί. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι πάνω από το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν προτίθεται να εμβολιαστεί, βάζοντας φρένο στον στόχο της κυβέρνησης για εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων έως τον Ιούνιο.