ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Κατάπαυση πυρός για 24ώρες

ekexeiria-lorida-ths-gazas

Το Ισραήλ συμφώνησε να παρατείνει για 24 ώρες μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης την εκεχειρία που ισχύει στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

“Η κατάπαυση του πυρός παρατάθηκε 24 ώρες μετά από αίτημα της Αιγύπτου, για να καταστεί δυνατή η συνέχιση των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η παλαιστινιακή αποστολή στο Κάιρο ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι είχαν συμφωνήσει να παρατείνουν την κατάπαυση του πυρός λίγα λεπτά πριν τερματιστεί η προηγούμενη πενθήμερη κατάπαυση του πυρός.

Πέραν όμως από την επέκταση της εκεχειρίας που ανακοινώθηκε, είναι ασαφές το καθεστώς των συζητήσεων και αν από αυτές θα προκύψει μιας διαρκής εκεχειρία. Οι δύο πλευρές, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς που ελέγχουν τη Λωρίδα της Γάζας, είναι φαινομενικά ασυμβίβαστες στις απαιτήσεις τους για την αποστρατικοποίηση του θύλακα οι πρώτοι και για την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού οι δεύτεροι.

Η κατάπαυση του πυρός ισχύει από τις 11 Αυγούστου και προς το παρόν τερμάτισε τις εχθροπραξίες από τις οποίες σκοτώθηκαν σχεδόν 2.000 Παλαιστίνιοι και περισσότεροι από 60 Ισραηλινοί.