ΔΙΕΘΝΗ

Για την αναγκαστική προσγείωση έφταιγε ο… καφές!

Ένα αεροπλάνο με 337 επιβάτες άλλαξε πορεία πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό και έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Ιρλανδία, αφού ο πιλότος της πτήσης έχυσε τον καφέ του πάνω στο πάνελ χειρισμού του αεροσκάφους, όπως μεταδίδει το BBC.

Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά έγινε μόλις σήμερα γνωστό. Το Airbus A330-243 που είχε απογειωθεί στις 6 Φεβρουαρίου από την Φρανκφούρτη με τελικό προορισμό το Κανκούν του Μεξικού, έκανε τελικά αναγκαστική προσγείωση στο Σάνον της Ιρλανδίας, σύμφωνα με το Τμήμα Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB) που επικαλείται το BBC.

Η υπηρεσία δεν κατονομάζει την αεροπορική εταιρεία αλλά σύμφωνα με το Ίδρυμα Εναέριας Ασφάλειας, πρόκειται για πτήση της Condor Airlines και το αεροσκάφος το διαχειριζόταν η εταιρεία Thomas Cook. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, άρχισαν να βγαίνουν καπνοί από την κονσόλα και οι πιλότοι αναγκάστηκαν να φορέσουν μάσκες οξυγόνου για να κυβερνήσουν το αεροσκάφος, καταφέρνοντας τελικά να προσγειώσουν το Airbus χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με την AAIB, ο πιλότος του αεροσκάφους επέβλεπε τον συγκυβερνήτη ενώ το αεροπλάνο πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Κάποιος από τους αεροσυνοδούς σέρβιρε καφέ στους πιλότους και τα ποτήρια που τους δόθηκαν δεν είχαν τα προστατευτικά καπάκια όπως συνηθίζεται στις πτήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας. Ο πιλότος ακούμπησε την κούπα του στο δικό του τραπεζάκι – δίσκο αλλά λίγο αργότερα το ποτήρι τελικά ανατράπηκε.

Το μεγαλύτερο μέρος του καφέ έπεσε πάνω στον συγκυβερνήτη αλλά μία ποσότητα τινάχτηκε στην κεντρική κονσόλα ACP1. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τόσο το ACP1 όσο και το ACP2 ανέβασαν θερμοκρασία και μάλιστα ένα από τα κουμπιά άρχισε να λιώνει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστούν προβλήματα στα πάνελ και στην επικοινωνία.

Τελικά οι πιλότοι πήραν την απόφαση να αλλάξουν πορεία και το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με την AAIB, μετά το συμβάν αναθεωρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία σερβιρίσματος, ώστε να μην επαναληφθεί ένα παρόμοιο, δυνητικά επικίνδυνο περιστατικό.