ΔΙΕΘΝΗ

Γνώριμος των αρχών ο βομβιστής που ετοίμαζε νέο μακελειό στη Γαλλία

Ο ύποπτος, που συνελήφθη χθες κατηγορούμενος για ένα νέο σχέδιο επίθεσης στη Γαλλία, είχε καταδικαστεί ερήμην του στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2015 μαζί με τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ -ο οποίος εμπλεκόταν στις επιθέσεις του Παρισιού και σκοτώθηκε από την αστυνομία- σε μια δίκη για το δίκτυο των τζιχαντιστών προς τη Συρία, δήλωσαν σήμερα πηγές της γαλλικής αστυνομίας.

 

 

 

Η σύλληψη αυτού του άνδρα, που κατονομάστηκε μόνον ως Ρεντά Κ., οδήγησε χθες το βράδυ τους αστυνομικούς σε ένα διαμέρισμα της περιοχής του Παρισιού, όπου βρέθηκε μια μικρή ποσότητα εκρηκτικών, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Χθες οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν Γάλλο υπήκοο που είναι ύποπτος ότι ανήκει σε ένα δίκτυο μαχητών που σχεδίαζε μια επίθεση στη Γαλλία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ σημείωσε ότι η σύλληψη αυτή βοήθησε "να αποτραπεί μια συνωμοσία στη Γαλλία που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο".

Ο Καζνέβ πρόσθεσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη "είναι ύποπτος για ανάμειξη στο ύψιστο επίπεδο στο σχέδιο αυτό" και σημείωσε ότι ο συλληφθείς "ανήκε σε τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε να χτυπήσει τη Γαλλία".

Μετά τη σύλληψή του από την γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, αυτή πραγματοποίησε έφοδο σε κτίριο με διαμερίσματα στο βόρειο προάστιο του Παρισιού Αρζεντέγ.

Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ITele μετέδωσε ότι στο σπίτι του άνδρα αυτού βρέθηκαν εκρηκτικά.

"Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να συνδέουν αυτό το σχέδιο με τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες", πρόσθεσε χθες το βράδυ ο Καζνέβ, ο οποίος είχε επισκεφθεί νωρίτερα τη βελγική πρωτεύουσα.