ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Η Φιλανδία… θωρακίζεται! Καραντίνα 14 ημερών σε ταξιδιώτες από χώρες «υψηλού κινδύνου»

Αποφασισμένες να μη αφήσουν το κορωνοϊό να «εισβάλλει» στο εσωτερικό της χώρας από τα σύνορα φαίνεται πως είναι οι αρχές της Φινλανδίας, καθώς επιβάλλουν υποχρεωτικά τεστ για κορωνοϊό και καραντίνα 14 ημερών σε ταξιδιώτες από χώρες υψηλού κινδύνου.

Μετά από 24 κρούσματα σε πτήση που έφτασε στην πόλη Τούρκου από την Βόρεια Μακεδονία, η χώρα παίρνει έκτακτα μέτρα και θα ξεκινήσει υποχρεωτικά τεστ στους ταξιδιώτες.

Η διεξαγωγή των τεστ, σε εθελοντική βάση, οργανώθηκε το Σάββατο για όλους τους επιβάτες που έφτασαν στη χώρα με πτήση από τα Σκόπια. Οι φινλανδικές αρχές είχαν διαπιστώσει ότι οι πτήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία και το Βουκουρέστι της Ρουμανίας ήταν οι δύο βασικές πηγές των πρόσφατων νέων εστιών που εντοπίστηκαν στη Φινλανδία, σύμφωνα με την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Κρίστα Κιούρου.

«Η επιδημία προέρχεται από τα Βαλκάνια», είπε η Κιούρου, αναφερόμενη στην πρόσφατη, μικρή αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα της.

Η υποχρεωτική καραντίνα των δύο εβδομάδων και η πιθανή εξέταση τυχαίου δείγματος των επιβατών κατά την άφιξή τους στη Φινλανδία θα εφαρμοστεί για όλους όσοι φτάνουν από χώρες όπου καταγράφονται πάνω από 8-10 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Σήμερα, από τον κανόνα αυτόν εξαιρούνται μόνο 25 χώρες, όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ελλάδα και η Νορβηγία, όπου ο αριθμός των νέων μολύνσεων παραμένει χαμηλός.

Την περασμένη εβδομάδα η Φινλανδία κατέγραφε 2,3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, έχουν εντοπιστεί στη χώρα 7.601 κρούσματα και από αυτούς τους ανθρώπους οι 333 πέθαναν. Αν κάποιος δεν τηρήσει την καραντίνα μπορεί να του επιβληθεί φυλάκιση τριών μηνών ή πρόστιμο, πρόσθεσε η υπουργός.