ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Η καραντίνα «απειλεί» με λουκέτο ένα από τα πιο διάσημα θέατρα του κόσμου

Με λουκέτο κινδυνεύει ένα από τα πιο εμβληματικά θέατρα του κόσμου, το Globe στο Λονδίνο.

Οι υπεύθυνοι του θεάτρου, που είναι αντίγραφο του ανοιχτού σαιξπηρικού θεάτρου στο Λονδίνο, προειδοποίησαν σήμερα ότι ενδέχεται να μην επιβιώσει από την καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η διοίκηση του θεάτρου ζητά βοήθεια από το κράτος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η οικονομική καταστροφή «ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία».

«Χωρίς την κατεπείγουσα βοήθεια του κράτους δεν θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση και το οριστικό κλείσιμό του θα ήταν μια τραγωδία για την τέχνη, για την κληρονομία του διασημότερου Άγγλου συγγραφέα (Σαίξπηρ) αλλά επίσης και για τη χώρα», τονίζουν οι ιδρυτές του.

Το Globe, αντίγραφο του θεάτρου του 1599 όπου δίνονταν παραστάσεις έργων του μεγάλου βάρδου, χτίστηκε το 1997 στη νότια όχθη του Τάμεση, κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν το αρχικό. Κάθε χρόνο υποδέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες. Περιλαμβάνει επίσης μια βιβλιοθήκη, αρχεία και ένα αντίγραφο θεάτρου του 17ου αιώνα που φωτίζεται με κεριά. Αν και ήδη λαμβάνει βοήθεια για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, το θέατρο εκτιμά ότι χρειάζεται τουλάχιστον άλλα 5 εκατομμύρια λίρες για να μην κλείσει, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ετήσιου κύκλου εργασιών του.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων, ο συντηρητικός βουλευτής Τζούλιαν Νάιτ, είπε σχετικά: «Θα ήταν τραγωδία να υποκύψει αυτός ο εθνικός θησαυρός στον κορωνοϊό», τόνισε, επισημαίνοντας ότι εξίσου αβέβαιο είναι το μέλλον και άλλων θεάτρων και αιθουσών ψυχαγωγίας σε όλη τη χώρα. «Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει τώρα», κατέληξε ο Νάιτ.