ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για νέο ψυχρό πόλεμο

Η κινεζική κυβέρνηση προέτρεψε έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή να σταματήσουν αμέσως τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και να σταματήσουν τις στρατιωτικές επαφές με τη νήσο για να αποφύγουν περαιτέρω ζημίες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο στρατών.

Η Κίνα αντιτίθεται στις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, προειδοποιεί για το νέο ψυχρό πόλεμο

Αυτό συμβαίνει καθώς το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε ένα σχέδιο για την πώληση όπλων αξίας 180 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν.

Αυτή η κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ παραβίασε σοβαρά την αρχή της ενιαίας-Κίνας και τις τρεις κοινές δηλώσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών και παρενέβη σθεναρά στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας,με τη Κίνα να εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και σθεναρή αντίθεση, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Wu Qian.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι στέλνει επίσης λάθος μήνυμα στην αρχή του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος της Ταϊβάν και στους αυτονομιστές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, υπονομεύοντας σοβαρά την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας, και διακινδυνεύοντας σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρο το Στενό της Ταϊβάν.

Σε αυτό, ωστόσο, ο Wu δήλωσε ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει σθεναρά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ ωθούν αμφότερες τις χώρες στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

Αυτή η επικίνδυνη προσπάθεια να αντιστραφεί η βούληση της ιστορίας θα αναιρέσει τους καρπούς της εδώ και δεκαετίες συνεργασίας Κίνας-ΗΠΑ, θα μετριάσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ίδιας της Αμερικής και θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια σταθερότητα και ευημερία, δήλωσε ο Wang, προσθέτοντας ότι η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει ή να σταματήσει τον εκσυγχρονισμό της.

 

spoilers.gr