ΔΙΕΘΝΗ

Η Κύπρος ανακαλεί τα διαβατήρια 21 Ρώσων

Η Κύπρος ανακάλεσε τα διαβατήρια 21 Ρώσων. Αυτό αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» την Τετάρτη. Από την απόφαση επηρεάζονται τέσσερις ολιγάρχες που περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό κατάλογο κυρώσεων. Κατηγορούνται ότι έχουν δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα διαβατήρια των συζύγων και των παιδιών τους έχουν επίσης ανακληθεί, με αποτέλεσμα το σύνολο να ανέρχεται σε 21 άτομα.

Οι τέσσερις ολιγάρχες είχαν αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα μεταξύ 2013 και 2019, αναφέρει ο Φιλελεύθερος. Η εφημερίδα δημοσίευσε τα ονόματα και τις φωτογραφίες των ανδρών. Για να αποκτήσουν διαβατήριο στην Κύπρο, το οποίο τους επιτρέπει απεριόριστα ταξίδια εντός της ΕΕ, έπρεπε να επενδύσουν τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια στην Κύπρο.

Το νησί είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην ΕΕ μεταξύ των εύπορων Ρώσων, αλλά είναι επίσης περιζήτητο ως οικονομικό κέντρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη λάβει μέτρα κατά των λεγόμενων «χρυσών διαβατηρίων». Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος, όπως και η Μάλτα και η Βουλγαρία, απέσυρε το πρόγραμμα.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λήφθηκε στη βάση του άρθρου 113 του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, ως τροποποιήθηκε και με τον Ν.113(Ι)/2020, και περιλαμβάνει τις πρόνοιες που αφορούν τη στέρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη και τη διαδικασία μέσω της οποίας αυτή διενεργείται. Βάσει του ελέγχου που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στους καταλόγους της Κομισιόν, εντοπίστηκαν κυρώσεις εναντίον μόνο τεσσάρων Ρώσων, οι οποίοι απέκτησαν «χρυσό» διαβατήριο.

Οι Ρώσοι με δραστηριότητα στην Κύπρο βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, και συνδέονται με τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» στέρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη αποφασίστηκε να επιβληθεί στους Μιχαήλ Γκουτσέριεβ, Αλεξάντερ Πονομαρένκο, Βαντίμ Μόσκοβιτς, Αλεξέι Κουζμίτσεφ και τα μέλη των οικογενειών τους.