ΔΙΕΘΝΗ

«Η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση»: Μήνυμα Ερντογάν-Ακάρ για τη νέα χρονιά!

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ευχήθηκε καλή χρονιά στο προσωπικό των πλοίων και των αεροσκαφών που βρίσκονται σε αποστολές στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του μέσω ασυρμάτου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος βρέθηκε στο αεροσκάφος Αερομεταφερόμενου Ελέγχου Προειδοποίησης (HIK) με το όνομα «Güney» που πετούσε πάνω από την ανατ. Μεσόγειο λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά.

Χαρακτηρίζοντάς ως «το μάτι της Τουρκίας στους ουρανούς», ο υπουργός Ακάρ πέταξε σε ύψος 1.700 χιλιομέτρων για 3 ώρες.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό των πλοίων και στους πιλότους των αεροσκαφών στον αέρα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν συνεχάρη το προσωπικό για την επιτυχημένη αποστολή του. Ευχόμενος νέες επιτυχίες το 2022, ο Τούρκος πρόεδρος ευχήθηκε καλή χρονιά στους Τούρκους στρατιώτες.

Ακάρ: Αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των Τ/Κ σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, στο ευχετήριο μήνυμά του για το νέο έτος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι οι δραστηριότητες στις θάλασσες και στους αιθέρες συνεχίζονται αδιάκοπα και ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας προστατεύονται με αποφασιστικότητα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επισκέφτηκε τα πολεμικά πλοία GÖKÇEADA (Ίμβρος) και GÖKOVA στην κεντρική Μεσόγειο και στη συνέχεια το GELİBOLU (Καλλίπολη) στην ανατολική Μεσόγειο και στη συνέχεια το KINALIADA (νήσος Πρώτη).

Ο Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε επίσης και με τους ναύτες στο πλοίο BAYRAKTAR, το οποίο αποκαλείται «ο μεγαλύτερος προστάτης της Γαλάζιας Πατρίδας» στη ναυτική βάσης της Φώκαιας (Foça).

«Ως Τουρκία, είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, καθώς και όλων των προβλημάτων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με ειρηνικές μεθόδους και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου. Ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός μπορούν να επωφεληθούν και οι δύο από τον πλούτο της περιοχής. Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο θα είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τη λύση στο Κυπριακό. Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Σύμφωνα με τις συνθήκες των εγγυήσεων και των συμμαχιών, στεκόμαστε στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών μας Σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα τόσο τα δικά μας όσο και των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε ικανοί για αυτό», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν και ότι «η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος, αποτελεσματικός και ισχυρός σύμμαχος για τους φίλους και τους συμμάχους της».