ΔΙΕΘΝΗ

Η κυρία Γκιούλ, παίρνει το «όπλο» της: «Εγώ θα ξεκινήσω την ιντιφάντα»

Έξαλλη με τον παραγκωνισμό του συζύγου της, εμφανίζεται η πρώτη κυρία της Τουρκίας και σύζυγος του απερχόμενου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, Χαϊρουνισά, «Εγώ θα ξεκινήσω την ιντιφάντα» είπε, για να αποδείξει ότι πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα βρίσκεται μια ακόμη μεγαλύτερη γυναίκα.

Έντονα δυσαρεστημένη λοιπόν, η κυρία Γκιουλ, για τη στάση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης απέναντι στο σύζυγό της, στη διαδικασία διαδοχής  στο κόμμα και στη θέση του πρωθυπουργού.

Ο ίδιος ο Γκιουλ έκανε χτες λόγο για ασέβεια προς το πρόσωπό του από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ο Γκιουλ δεν ανέφερε ονόματα. Ωστόσο βουλευτές του κόμματος είχαν καταφερθεί εναντίον του όταν πριν από μερικές μέρες ανακοίνωσε ότι όταν ολοκληρώσει τη θητεία του ως προέδρου, θα επιστρέψει στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Πιο έντονη ήταν η Χαϊρουνισά Γκιουλ, η οποία κατά τη χτεσινή δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο αρνήθηκε να κάνει χειραψία με γνωστούς για τις σχέσεις τους με το περιβάλλον του Ερντογάν δημοσιογράφους.

«Τώρα αγωνίζονται για να πάρουν μέρος στην νέα οικογενειακή φωτογραφία. Νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνουμε. Ο Πρόεδρος δεν λέει τίποτα λόγω της ευγένειάς του. Όλα τα γνωρίζουμε», είπε η κυρία Γκιουλ και τόνισε: «Μας γνωρίζετε εδώ και χρόνια. Εμείς δεν έχουμε αλλάξει. Κοιτάξτε όμως την αλλαγή πώς έχουν αλλάξει όλοι αυτοί. Γνωρίζω τα πάντα. Τώρα σωπαίνω, αλλά αυτό δεν θα κρατήσει πολύ. Εγώ θα ξεκινήσω την ιντιφάντα».

Το τι μπορεί να σημαίνει η «ιντιφάντα» και τι έκτασης φωτιά θα προκαλέσει εντός του κυβερνώντος κόμματος, μένει να αποδειχθεί. Ωστόσο τα όσα είπε η κυρία Γκιουλ και δημοσιεύει στον ιστότοπό της η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» είναι τα πρώτα και δημόσια τεκμήρια για τον πόλεμο και πολύ περισσότερο για την προοπτική πολέμου στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα είναι πιθανότατα εκείνος που θα αναλάβει την ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και επομένως θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, λέγοντας συγκεκριμένα: «Εξ όσων μπορώ να δω, ο Νταβούτογλου θα αναλάβει τη θέση».

Ο Γκιουλ έχει δηλώσει ότι θα επιστρέψει στο κόμμα του μόλις παραδώσει τα καθήκοντά του, όμως δεν μπορεί να αναλάβει προς το παρόν πρωθυπουργός, διότι δεν είναι βουλευτής. Στην περίπτωση που ισχύσει το σενάριο ανταλλαγής ρόλων Ερντογάν-Γκιουλ στην προεδρία-πρωθυπουργία, ο Νταβούτογλου θα αναλάβει προσωρινά πρωθυπουργός έως τις εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2015.

Μετά την εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας, το AKP συγκαλεί έκτακτο συνέδριο στις 27 Αυγούστου (την προηγούμενη της ανάληψης των καθηκόντων από τον Ερντογάν) προκειμένου να ορίσει το νέο του πρόεδρο.