ΔΙΕΘΝΗ

Η κυρία Κλούνεϊ στην μάχη εναντίον των τζιχαντιστών

Η δικηγόρος ανθρώπινων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ, μαζί με μια νεαρή γυναίκα από την μειονότητα των Γιαζίντι η οποία είχε υποδουλωθεί και βιαστεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) πίεσαν το Ιράκ χθες να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη να διεξαγάγουν έρευνα για τα εγκλήματα των τζιχαντιστών.

Η Βρετανία προετοιμάζει ένα σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά η Κλούνεϊ είπε ότι είναι απαραίτητο να στείλει η ίδια η ιρακινή κυβέρνηση επιστολή με την οποία ζητά επίσημα την έρευνα, προτού προχωρήσει σε ψηφοφορία το 15μελές Συμβούλιο.

«Θέλουμε να δούμε τη διεξαγωγή έρευνας σε συνεργασία με τις ιρακινές αρχές», είπε η Κλούνεϊ σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters μετά από μία ομιλία της σε εκδήλωση του ΟΗΕ περί της απόδοσης ευθυνών για εγκλήματα που έχει διαπράξει το ΙΚ.

«Τελικά όμως εάν δεν υπάρξει αυτή η υποστήριξη σε επίπεδρο δράσης, τότε ο ΟΗΕ θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους να επιτύχει την απόδοση ευθυνών», είπε.
Οι Γιαζίντι αποτελούν μια θρησκευτική μειονότητα της οποίας η πίστη περιλαμβάνει στοιχεία από αρκετές αρχαίες θρησκείες της Μέσης Ανατολής. Οι μαχητές του ΙΚ θεωρούν ότι οι Γιαζίντι είναι δαιμονολάτρες.

Η Κλούνεϊ εξήγησε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να ξεκινήσει έρευνες χωρίς την συγκατάθεση του Ιράκ, με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (193 μέλη) να διορίζει μια ειδική ομάδα για τη διαφύλαξη των αποδεικτικών στοιχείων και την προετοιμασία των υποθέσεων – όπως έκανε με τη Συρία τον Δεκέμβριο – ή, εναλλακτικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
«Όλες αυτές οι προοπτικές βρίσκονται στο τραπέζι για συζήτηση. Θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά, διότι τα θύματα όπως η Νάντια δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα», επεσήμανε η Κλούνεϊ, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασωθούν τα αποδεικτικά στοιχεία για μελλοντικές διώξεις.