ΔΙΕΘΝΗ

Η λίστα με το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν – Εκτός μένει ο Τσαβούσογλου

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι να ανακοινωθεί κι επίσημα το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ταγίπ Ερντογάν. Η νευραλγική εκείνη θέση που θα αλλάξει είναι του υπουργού Εξωτερικών, ενώ ίδιο παραμένει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας. Απασχολεί, δε, το όνομα που θα ανακοινωθεί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σε μια εποχή που η τουρκική λίρα καταποντίζεται και ο πληθωρισμός έχει «σκαρφαλώσει» σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου, ειδικότερα, θα ανακοινωθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν, μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σήμερα, συνεδρίασε για πρώτη φορά το κυβερνών κόμμα AKP, μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, και λίγες ώρες αργότερα κυκλοφόρησε το Fox Haber τη λίστα με τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότο δόθηκε στα μέλη του AKP.

Στην περίπτωση που ισχύουν τα ονόματα της λίστας, στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας θα παραμείνει ο Χουλουσί Ακάρ, αλλά θα αλλάξει το πρόσωπο στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς φαίνεται να διαδέχεται τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Χακάν Φιντάν.

Όσο για τη θέση του «τσάρου» της τουρκικής οικονομίας, που καταποντίζεται, σενάρια λένε ότι ίσως επανέλθει στο πόστο αυτό ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση το 2015.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ ήδη είχε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν αλλά δεν έγιναν ανακοινώσεις.

Τα τουρκικά ΜΜΕ λένε ότι η η παρουσία του Μεχμέτ Σιμσέκ ως επικεφαλής της οικονομίας της Τουρκίας θα βοηθήσει στην ανάκαμψη, αλλά θα συμβάλει στην εκτόνωση της ασφυκτικής πίεσης που υφίσταται η τουρκική λίρα.