ΔΙΕΘΝΗ

«Η μάστιγα απαιτεί ενέργειες» δηλώνει για την οπλοκατοχή ο Μπάιντεν

Αναβρασμός επικρατεί στο λευκό Οίκο μετά τα περιστατικά μαζικών δολοφονιών στην Αμερική, τα οποία έφεραν και πάλι στο προσκήνιο το καθεστώς της οπλοκατοχής στη χώρα.

Τα δύο περιστατικά μαζικών φόνων διαπράχθηκαν από δύο μέλη της ασιατικής κοινότητας, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι κοντά στο Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο.


Σημειώθηκαν με διαφορά λιγότερων από 48 ωρών, μεταξύ του Σαββάτου το βράδυ και της Δευτέρας, ενώ τα περισσότερα θύματα είναι επίσης ασιατικής καταγωγής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε να υιοθετηθεί «γρήγορα» νομοσχέδιο για να περιοριστεί η πρόσβαση σε τουφέκια.

Σε επίσημη δήλωσή του ανάφερε: «Γνωρίζουμε ότι η μάστιγα της οπλοκατοχής σε όλη την Αμερική απαιτεί ισχυρότερη δράση. Καλώ και πάλι και τα δύο σώματα του Κογκρέσου να ενεργήσουν γρήγορα και να παραδώσουν στο γραφείο μου την απαγόρευση των επιθετικών όπλων και να αναλάβουν δράση για να διατηρήσουν τις αμερικανικές κοινότητες, τα σχολεία, τους χώρους εργασίας και τα σπίτια ασφαλή».

«Η μάστιγα της βίας από τα πυροβόλα όπλα στην Αμερική απαιτεί πιο ισχυρές ενέργειες», υπογράμμισε, ενώ ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ επέκρινε την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των όπλων αυτών στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τους πολίτες της χώρας που βρίσκονται στις ΗΠΑ «να αποφεύγουν να συχνάζουν σε μέρη όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι».

Η αστυνομία εξακολουθεί να εξετάζει όλα τα στοιχεία, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τα κίνητρα των δύο δραστών.