ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουάσιγκτον σύντομα «δεν θα μπορεί να βοηθήσει» την Ουκρανία

«Τελειώνουν τα χρήματα και σύντομα ο χρόνος»: ο Λευκός Οίκος έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία κινδυνεύει αν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει ως το τέλος του έτους ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρη: αν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει, ως το τέλος του έτους δεν θα έχουμε τους πόρους για να παρέχουμε όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία και για να προσφέρουμε υλικά από τα αμερικανικά στρατιωτικά αποθέματα», έγραψε η Σαλάντα Γιανγκ, διευθύντρια προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικaνοί.

«Δεν υπάρχει διαθέσιμη κάποια μαγική χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη ανάγκη. Τελειώνουν τα χρήματα και σύντομα ο χρόνος», τόνισε.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους βρίσκεται ένα έκτακτο πακέτο χρηματοδότησης ύψους περισσότερων από 100 δισ. δολαρίων, το οποίο ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο στις 20 Οκτωβρίου. Στόχος είναι να αντιμετωπισθούν οι τρέχουσες έκτακτες ανάγκες, δηλαδή η Ουκρανία και το Ισραήλ, να περιορισθεί η επέκταση της επιρροής της Κίνας και να ανασχεθεί η έλευση μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

«Η διακοπή της άφιξης αμερικανικών όπλων και εξοπλισμού θα πλήξει τις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας», τόνιζε η Γιανγκ στην επιστολή της, σημειώνοντας ότι «αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τις προόδους της Ουκρανίας και θα αύξανε το ενδεχόμενο ρωσικών νικών».

«Οι παραδόσεις μας σε στρατιωτική βοήθεια έχουν ήδη μειωθεί», παρατήρησε.

Δημοσιονομικό αδιέξοδο

«Δεν είναι ένα πρόβλημα για το επόμενο έτος. Τώρα πρέπει να βοηθήσουμε τη δημοκρατική Ουκρανία να πολεμήσει τη ρωσική επίθεση», κατέληξε η Γιανγκ.

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, βρίσκονται εδώ και μήνες σε δημοσιονομικό αδιέξοδο λόγω των συνεχόμενων πολιτικών αναταράξεων.

Το Κογκρέσο της μεγαλύτερης παγκόσμιας δύναμης –που αποτελείται από τη Γερουσία όπου την πλειοψηφία έχουν Δημοκρατικοί και τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί– δεν έχει ψηφίσει ακόμη οριστικό προϋπολογισμό για το επόμενο οικονομικό έτος που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου.

Το ομοσπονδιακό κράτος λειτουργεί χάρη σε μια έκτακτη παράταση της χρηματοδότησής του, η οποία λήγει στα μέσα Ιανουαρίου.

Οταν ο Μπάιντεν ζήτησε αυτό το τεράστιο πακέτο, ύψους 60 δισ. δολαρίων, το οποίο προορίζεται για την Ουκρανία, η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε βυθιστεί στο χάος λόγω της αποπομπής του προέδρου της και των εσωτερικών διαμαχών μεταξύ των Ρεπουμπλικανών.

Εκτοτε απέκτησε νέο πρόεδρο, τον Μάικ Τζόνσον, γεγονός που επέτρεψε να επαναληφθούν οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό. Ωστόσο αυτές είναι δύσκολες καθώς μια χούφτα βουλευτές της δεξιάς πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αν και τάσσονται υπέρ της παροχής βοήθειας στο Ισραήλ, θέλουν να διακόψουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Αλλοι συντηρητικοί βουλευτές απαιτούν, σε αντάλλαγμα για τη στήριξή τους στο πακέτο για την Ουκρανία, την αυστηροποίηση της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP