ΔΙΕΘΝΗ

Η Παναγία των Παρισίων φλέγεται: Αύριο ο κόσμος θα είναι λιγότερο όμορφος

Ένα μνημείο- ορόσημο όχι μόνο για το Παρίσι και τη Γαλλία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Νωρίς το απόγευμα η «Κυρά μας» τυλίχθηκε στις φλόγες, το βέλος του κωδωνοστασίου κατέρρευσε κι αργότερα κατέρρευσαν η στέγη και το εμβληματικό ρολόι της πρόσοψης.

Η επιβλητική εκκλησία βρίσκεται στη νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ εν μέσω του ποταμού Σηκουάνα και κοσμεί το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας εδώ και πάνω από 850 χρόνια.


Η εντυπωσιακή Νοτρ Νταμ έχει 35 μέτρα ύψος, 130 μέτρα μήκος και 48 μέτρα πλάτος. Ο καθεδρικός ναός κοσμείται στο εξωτερικό του από υπέροχα αγάλματα και περίτεχνους σχηματισμούς. Στο εσωτερικό του, θαυμασμό προκαλούν τα πολύχρωμα βιτρό και οι καμάρες στην οροφή του. Μέσα στον ναό, υπάρχει επίσης μία κρύπτη καθώς και ένα παλαιό εκκλησιαστικό όργανο. Τον ναό πλαισιώνουν δύο πυργίσκοι – κωδωνοστάσια. Είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1991.


Είναι μια νύχτα θλίψης για κάθε Ευρωπαίο που σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά της γηραιάς ηπείρου. Οι φλόγες τύλιξαν απόψε και κατέστρεψαν ένα από τα γνωστότερα μνημεία ολόκληρου του κόσμου. Πρόκειται για έναν πεντάκλιτο ναό, με πλευρικά παρεκκλήσια και διπλό περιφερειακό διάδρομο γύρω από το ιερό.


Οι γενικές αναλογίες του ναού και προπάντων η αρμονική διάταξη των αρχιτεκτονικών στοιχείων του, όπως οι πύλες, τα παράθυρα, ο ρόδακας και το λίθινο γλυπτό δικτύωμα του εξώστη, συντελούν στο να θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της γοτθικής αρχιτεκτονικής. Η τεράστια καταστροφή θα κάνει την Ευρώπη και τον σύγχρονο κόσμο λιγότερο όμορφο.