ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνία κλείνει τα ανατολικά σύνορα για φορτηγά από Λευκορωσία και Ρωσία

Η Πολωνία θα κλείσει μέχρι νεωτέρας τα ανατολικά της σύνορα σε οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων, τα οποία είναι καταχωρημένα στη Λευκορωσία και τη Ρωσία, σύμφωνα με σχέδιο κανονισμού που δημοσιεύθηκε σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η απόφαση αυτή της πολωνικής κυβέρνησης έρχεται μετά την επικύρωση από λευκορωσικό δικαστήριο μιας πρωτύτερης απόφασης καταδίκης ενός δημοσιογράφου πολωνικής καταγωγής σε οκτώ χρόνια κάθειρξης, οξύνοντας έτσι περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών, που παραμένουν τεταμένες και εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την αιτιολόγηση του κανονισμού για τους περιορισμούς αυτούς στα σύνορα, η απόφαση είναι αναγκαία για τη «θωράκιση της δημόσιας ασφάλειας».

Ενώ ο κανονισμός δεν αναφέρεται στην περίπτωση του φυλακισμένου δημοσιογράφου Αντρέι Ποτζομπούτ, ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι δήλωσε με ανάρτηση στο twitter ότι θα προσθέσει αρκετές εκατοντάδες Λευκορώσους αξιωματούχους στα λίστα των κυρώσεων ως αποτέλεσμα της ετυμηγορίας, την οποία χαρακτήρισε «πολύ αυστηρή».

Η Πολωνία είχε κλείσει και στο παρελθόν ορισμένα συνοριακά περάσματα με τη Λευκορωσία μετά τη φυλάκιση του Ποτζομπούτ και την απέλαση Πολωνών διπλωματών από το Μινσκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δεν ήταν άμεσα προσβάσιμο για σχόλιο, μετά τη σημερινή απόφαση της Βαρσοβίας.

Το Μινσκ έχει αναφέρει κατά το παρελθόν ότι οι αποφάσεις της Βαρσοβίας για το κλείσιμο συνοριακών σημείων διέλευσης είναι παράλογες και επικίνδυνες, κατηγορώντας τη Βαρσοβία για πρόκληση μεγάλων καθυστερήσεων και για μη εφαρμογή των διμερών συμφωνιών.

Η Πολωνία έχει αναχθεί σε βασικό καταφύγιο Λευκορώσων αντιφρονούντων, αντιπάλων του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και η Βαρσοβία έχει γίνει ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου από τότε που ο κύριος σύμμαχος της Λευκορωσίας, η Ρωσία, εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Πολωνία κατηγορεί επίσης τη Λευκορωσία ότι δημιουργεί τεχνητά μια μεταναστευτική κρίση στα σύνορα φέρνοντας αεροπορικώς ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στη Λευκορωσία και επιχειρεί να τους σπρώξει στην άλλη άκρη των συνόρων με την Πολωνία.

Παρότι ο αριθμός των μεταναστών που διέρχονται τα σύνορα είναι χαμηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν στην κορύφωση της κρίσης το 2021, η πολωνική συνοριοφυλακή αναφέρει δεκάδες απόπειρες παράνομης εισόδου στην πολωνική επικράτεια καθημερινά.